Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Pączki na Wielkanoc

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
41 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min

Kto by pomyślał, że zając wielkanocny uwielbia pączki? Właśnie my! Zobacz prosty przepis na wielkanocne pieczone pączki dla dzieci i nie tylko.

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wszystkie składniki na ciasto umieść w Shakarze Plus 600 ml w podanej kolejności. Zamknij i wymieszaj, energicznie potrząsając shakerem.
  3. Ciasto wlej do wgłębień 2 Silikonowych Krążków (położonych na zimnej kratce piekarnika). Krążki powinny być wypełnione do połowy.
  4. Piecz przez 15-20 minut, a następnie pozostaw pączki do wystygnięcia przez 10 minut i wyjmij z formy. Pozostaw formę do całkowitego wystygnięcia.
  5. W Micro Nova Dzbanku 1 l umieść masło i białą czekoladę, przykryj i gotuj w kuchence mikrofalowej przez 1,5 minuty (moc 360 W). Dodaj cukier puder i wymieszaj całość za pomocą Neo Silikonowej Łyżki. Dodaj wodę i barwnik spożywczy.
    Kontynuuj mieszanie, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
  6. Zanurz pączki w polewie i odstaw na 30 minut, aby polewa lekko zastygła.

Dodatkowe informacje

Kto by pomyślał, że zając wielkanocny uwielbia pączki? Właśnie my!

Twoi najbliżsi będą mieli tyle radości z przygotowywania i dekorowania pączków co podczas ich zjadania.

Stwórz własną farmę zwierząt!

Skorzystaj z naszych propozycji na dekoracje lub wymyśl własne i nie zapomnij podzielić się z nami wpisując hasztag #TupperDeseryWielkanocne.

Zając wielkanocny

  • Maczaj pączki w białej, mlecznej lub gorzkiej czekoladzie (w zależności od tego, w jakim kolorze będą Twoje zające), umieść dwa migdały na dolnej  połowie pączka, będą to zajęcze łapki. Następnie użyj kolejnych dwóch migdałów do stworzenia zajęczych ramion, włóż je pionowo do pączka, tak aby wskazywały na zewnątrz.
  • Zanurz pączki w rozpuszczonej białej czekoladzie, tak aby pokryć całą powierzchnię.
  • Do zrobienia zajęczych uszy odłam trójkąty z białej, mlecznej lub ciemnej czekolady i umieść w bokach pączków.
  • Za pomocą czarnego lukru królewskiego narysuj oczy, usta i wąsy, używając Dekoratora Pisaka.

 

Kurczaczek wielkanocny

  •  Przygotuj lukier zgodnie z powyższym przepisem i dodaj żółty barwnik spożywczy. Odstaw pół szklanki lukru na później, będzie Ci potrzebna do przygotowania dekoracji.        
  •  Zanurz pączki w lukrze, tak aby pokryć całą powierzchnię.
  •  Oczy stwórz za pomocą kawałków czekolady.
  •  Do pół szklanki lukru dodawaj krople pomarańczowego barwnika, aż osiągniesz ciemny pomarańczowy kolor.
  •  Za pomocą Dekoratora Pisaka wyciskaj malutkie pomarańczowe dzióbki.

Wskazówka: Nie zapomnij o dziurkach w pączkach! Umieść tam miniaturowe czekoladowe jajka. Twoje zajączki będą wyglądały tak, jakby same trzymały smakołyki.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla orcji

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 pinch soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g cukru
  • Polewa i dekoracje
  • 4 łyżeczki masła
  • 5 łyżki cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka wody
  • barwniki spożywcze według uznania
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień Zima 2021 / 2022
Pokaż
Metoda płatności
Wysyłka
Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL