
Wstecz
Pączki na Wielkanoc
Kto by pomyślał, że zając wielkanocny uwielbia pączki? Właśnie my! Zobacz prosty przepis na wielkanocne pieczone pączki dla dzieci i nie tylko.
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w Shakarze Plus 600 ml w podanej kolejności. Zamknij i wymieszaj, energicznie potrząsając shakerem.
- Ciasto wlej do wgłębień 2 Silikonowych Krążków (położonych na zimnej kratce piekarnika). Krążki powinny być wypełnione do połowy.
- Piecz przez 15-20 minut, a następnie pozostaw pączki do wystygnięcia przez 10 minut i wyjmij z formy. Pozostaw formę do całkowitego wystygnięcia.
- W Micro Nova Dzbanku 1 l umieść masło i białą czekoladę, przykryj i gotuj w kuchence mikrofalowej przez 1,5 minuty (moc 360 W). Dodaj cukier puder i wymieszaj całość za pomocą Neo Silikonowej Łyżki. Dodaj wodę i barwnik spożywczy.
Kontynuuj mieszanie, aż do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. - Zanurz pączki w polewie i odstaw na 30 minut, aby polewa lekko zastygła.
Dodatkowe informacje
Kto by pomyślał, że zając wielkanocny uwielbia pączki? Właśnie my!
Twoi najbliżsi będą mieli tyle radości z przygotowywania i dekorowania pączków co podczas ich zjadania.
Stwórz własną farmę zwierząt!
Skorzystaj z naszych propozycji na dekoracje lub wymyśl własne i nie zapomnij podzielić się z nami wpisując hasztag #TupperDeseryWielkanocne.
Zając wielkanocny
- Maczaj pączki w białej, mlecznej lub gorzkiej czekoladzie (w zależności od tego, w jakim kolorze będą Twoje zające), umieść dwa migdały na dolnej połowie pączka, będą to zajęcze łapki. Następnie użyj kolejnych dwóch migdałów do stworzenia zajęczych ramion, włóż je pionowo do pączka, tak aby wskazywały na zewnątrz.
- Zanurz pączki w rozpuszczonej białej czekoladzie, tak aby pokryć całą powierzchnię.
- Do zrobienia zajęczych uszy odłam trójkąty z białej, mlecznej lub ciemnej czekolady i umieść w bokach pączków.
- Za pomocą czarnego lukru królewskiego narysuj oczy, usta i wąsy, używając Dekoratora Pisaka.
Kurczaczek wielkanocny
- Przygotuj lukier zgodnie z powyższym przepisem i dodaj żółty barwnik spożywczy. Odstaw pół szklanki lukru na później, będzie Ci potrzebna do przygotowania dekoracji.
- Zanurz pączki w lukrze, tak aby pokryć całą powierzchnię.
- Oczy stwórz za pomocą kawałków czekolady.
- Do pół szklanki lukru dodawaj krople pomarańczowego barwnika, aż osiągniesz ciemny pomarańczowy kolor.
- Za pomocą Dekoratora Pisaka wyciskaj malutkie pomarańczowe dzióbki.
Wskazówka: Nie zapomnij o dziurkach w pączkach! Umieść tam miniaturowe czekoladowe jajka. Twoje zajączki będą wyglądały tak, jakby same trzymały smakołyki.

Składniki
Dla 12 porcji
Porcja na 12 pączków
- 100 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 średniej wielkości jajka
- 130 g mąki pszennej
- 1 pinch soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g cukru
- Polewa i dekoracje
lukier
- 4 łyżeczki masła
- 5 łyżki cukru pudru
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka wody
- barwniki spożywcze według uznania