Wstecz
PAPRYKA
Etapy przygotowania
- Paprykę umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i nasiona. Pokroić w cienkie paski.
- Aby przygotować zalewę, gotować wodę i ocet na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać sól i cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia.
- Dodać paprykę do zalewy i gotować przez ok. 2 min lub do miękkości.
- Do Słoja 3l do marynowania włożyć ząbki czosnku.
- Wyjąć paprykę** z zalewy i włożyć do słoika. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią paprykę. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
- Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć pokrywą na przetwory.
- Przechowywać słoik w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Marynowana papryka jest gotowa w ciągu 2-3 tygodni.
- Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Dla miłośników pikantnych potraw ten przepis sprawdza się również z ostrą papryką.
** Można użyć Neo Dużego Cedzaka aby wyjąć paprykę z gorącej zalewy.
Składniki
Dla 10 porcji
- 3.5 kg czerwonej papryki*
- 6 obranych ząbków czosnku
Zalewa
- 600 ml wody
- 600 ml białego octu (7% kwasu)
- 575 g cukru granulowanego
- 20 g gruboziarnistej soli morskiej