PIECZONA CIELĘCINA
Ta smaczna pieczona łopatka cielęca smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Łatwa do przygotowania i pyszna do zjedzenia oraz wyśmienicie podana w UltraPro 5.7L.
Etapy przygotowania
- Nagrzać piekarnik do 200°C z funkcją termoobiegu.
- Obrać marchewki, szalotkę, czosnek oraz seler, pokroić wszystkie warzywa a następnie całość wrzucić do Supersonic Rozdrabniacza Extra i posiekać (każde warzywo oddzielnie).
- Pomidory pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej oraz masło, włożyć cielęcinę i obsmażyć ją z obu stron, aby się zrumieniła. Posypać solą i pieprzem.
- W Ultra Pro 5,7l wymieszać posiekane warzywa, pokrojone w kostkę pomidory oraz gorący bulion. Na środku umieścić cielęcinę, przykryć i piec przez około 1 godz. 50 min. Następnie zdjąć pokrywę i piec przez kolejne 10 minut.
- Powstały sos przecedzić przez Podwójne Sito. Cielęcinę pokroić na cienkie kawałki i podawać z sosem, puree lub pieczonymi ziemniaczkami. Możesz tez skorzystać z naszych propozycji na ziemniaczki na końcu przepisu.
Dodatkowe informacje
Ten wyjątkowy przepis na pieczoną cielęcinę jest wyśmienitym pomysłem na syte danie, które można zjeść w domu wraz z przyjaciółmi czy rodziną. Jakakolwiek będzie to okazja, wszyscy i tak będą zadowoleni. Satysfakcja podniebienia gwarantowana.
Przygotuj ją w kilka chwil, reszta upiecze się sama
Co jest najlepsze w tym przepisie? To, że kiedy włożysz wszystkie składniki do Ultra Pro 5.7L, danie praktycznie będzie robiło się samo a Tobie zostanie więcej czasu na przygotowanie reszty dodatków do kolacji.
Twój sposób na ziemniaczki
Spraw aby Twoje dania były urozmaicone – oto 5 sposobów na przygotowanie ziemniaczków:
· Gniecione ziemniaczki ziołowe: Ugotować, rozgnieść i wymieszać z ziołami – obieranie nie jest wymagane.
· Faszerowane łódeczki ziemniaczane: Nadziej skórki pieczonych ziemniaków puree masłem, smietaną i solą.
· Ziemniaczki księżnej (dufinki): Ugotowane, rozgniecione ziemniaki,żółtko, masło i gałkę muszkatałową umieścić w Dekoratorze tuba. Mieszankę wycisnąć na Silikonową Matę Premium, wstawić do piekarnika i przyrumienić.
· Chrupiące ziemniaczki: obrane, surowe ziemniaki pokroić w talarki, kostki lub dowolnie przez siebie wybrany kształt. Usmażyć je na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania do uzyskania jasno brązowego koloru.
· Ziemniaki gotowane na parze: Stary, sprawdzony sposób, będący wciąż na czasie bo nie dość, że oszczędza nasz czas to dodatkowo redukuje znacząco tłuszcz podczas gotowania
Dla 6 porcji
- 150 g marchewek
- 100 g szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g seler
- 200 g pomidorów
- 15 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 goleni cielęcej
- Sól i pieprz
- 200 ml cięlęcego lub wołowego bulionu