Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

PIECZONA CIELĘCINA

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
2:20 godziny
trudność
średni
czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
2:05 godziny

Ta smaczna pieczona łopatka cielęca smakuje jeszcze lepiej w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Łatwa do przygotowania i pyszna do zjedzenia oraz wyśmienicie podana w UltraPro 5.7L.

Etapy przygotowania

  1. Nagrzać piekarnik do 200°C z funkcją termoobiegu.
  2. Obrać marchewki, szalotkę, czosnek oraz seler, pokroić wszystkie warzywa a następnie całość wrzucić do Supersonic Rozdrabniacza Extra i posiekać (każde warzywo oddzielnie).
  3. Pomidory pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać olej oraz masło, włożyć cielęcinę i obsmażyć ją z obu stron, aby się zrumieniła. Posypać solą i pieprzem.
  5. W Ultra Pro 5,7l wymieszać posiekane warzywa, pokrojone w kostkę pomidory oraz gorący bulion. Na środku umieścić cielęcinę, przykryć i piec przez około 1 godz. 50 min. Następnie zdjąć pokrywę i piec przez kolejne 10 minut.  
  6. Powstały sos przecedzić przez Podwójne Sito. Cielęcinę pokroić na cienkie kawałki i podawać z sosem, puree lub pieczonymi ziemniaczkami. Możesz tez skorzystać z naszych propozycji na ziemniaczki na końcu przepisu.

Dodatkowe informacje

Ten wyjątkowy przepis na pieczoną cielęcinę jest wyśmienitym pomysłem na syte danie, które można zjeść w domu wraz z przyjaciółmi czy rodziną. Jakakolwiek będzie to okazja, wszyscy i tak będą zadowoleni. Satysfakcja podniebienia gwarantowana.

 

Przygotuj ją w kilka chwil, reszta upiecze się sama

 

Co jest najlepsze w tym przepisie? To, że kiedy włożysz wszystkie składniki do Ultra Pro 5.7L, danie praktycznie będzie robiło się samo a Tobie zostanie więcej czasu na przygotowanie reszty dodatków do kolacji.

 

Twój sposób na ziemniaczki

 

Spraw aby Twoje dania były urozmaicone – oto 5 sposobów na przygotowanie ziemniaczków:

·         Gniecione ziemniaczki ziołowe: Ugotować, rozgnieść i wymieszać z ziołami – obieranie nie jest wymagane.

·         Faszerowane łódeczki ziemniaczane: Nadziej skórki pieczonych ziemniaków puree masłem, smietaną i solą.

·         Ziemniaczki księżnej (dufinki): Ugotowane, rozgniecione ziemniaki,żółtko, masło i gałkę muszkatałową umieścić w Dekoratorze tuba. Mieszankę wycisnąć na Silikonową Matę Premium, wstawić do piekarnika i przyrumienić.

·         Chrupiące ziemniaczki: obrane, surowe ziemniaki pokroić w talarki, kostki lub dowolnie przez siebie wybrany kształt. Usmażyć je na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania do uzyskania jasno brązowego koloru.

·         Ziemniaki gotowane na parze: Stary, sprawdzony sposób, będący wciąż na czasie bo nie dość, że oszczędza nasz czas to dodatkowo redukuje znacząco tłuszcz podczas gotowania

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 6 porcji

  • 150 g marchewek
  • 100 g szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g seler
  • 200 g pomidorów
  • 15 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 goleni cielęcej
  • Sól i pieprz
  • 200 ml cięlęcego lub wołowego bulionu
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL