Wstecz
Pieczone pączki cytrynowo-jagodowe
Najsmaczniejsze pączki na tłusty czwartek i nie tylko-pieczone pączki cytrynowo-jagodowe z lukrem. Szybkie w wykonaniu puszyste pączki z aromatycznym ciastem. Najlepszy przepis na domowe pączki.
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. (wcześniej wyjmij kratkę z piekarnika)
- Zetrzyj skórkę z cytryny za pomocą tarki.
- W Kuchciku Plus wymieszaj masło, cukier, jajko, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i mleko, a następnie ubijaj za pomocą Neo Trzepaczki Pionowej, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W Misce do Ciasta 2l wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj zawartość z miski do Kuchcika Plus, a następnie owoce jagodowe i delikatnie wymieszaj całość.
- Wlej masę do 2 form Silikonowe Krążki umieszczonych na zimnej kratce z piekarnika i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-24 minuty.
- Pozostaw pączki do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy. Następnie pozostaw formę do całkowitego ostygnięcia.
- Używając Neo Trzepaczki Pionowej, ucieraj cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania gładkiej i płynnej konsystencji. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki soku z cytryny.
- Rozprowadź masę po pączkach i pozostaw na co najmniej 30 minut, aż lukier zastygnie.
Składniki
Dla 12 porcji
- 1 mała cytryna
- 60 g rozpuszczonego masła
- 80 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 ml mleka
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.25 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
- 100 g świeżych owoców jagodowych
Polewa
- 125 g cukru pudru
- 4 łyżeczki soku z cytryny