Be a Hostess
Back

Pieczone pączki cytrynowo-jagodowe

Add to my recipes
total time
45 min
difficulty
easy
preparation time
20 min
cooking time
24 min

Najsmaczniejsze pączki na tłusty czwartek i nie tylko-pieczone pączki cytrynowo-jagodowe z lukrem. Szybkie w wykonaniu puszyste pączki z aromatycznym ciastem. Najlepszy przepis na domowe pączki.

Preparation steps

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. (wcześniej wyjmij kratkę z piekarnika)
  2. Zetrzyj skórkę z cytryny za pomocą tarki.
  3. W Kuchciku Plus wymieszaj masło, cukier, jajko, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i mleko, a następnie ubijaj za pomocą Neo Trzepaczki Pionowej, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.  
  4. W Misce do Ciasta 2l wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj zawartość z miski do Kuchcika Plus, a następnie owoce jagodowe i delikatnie wymieszaj całość.
  5. Wlej masę do 2 form Silikonowe Krążki umieszczonych na zimnej kratce z piekarnika i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-24 minuty.
  6. Pozostaw pączki do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy. Następnie pozostaw formę do całkowitego ostygnięcia.
  7. Używając Neo Trzepaczki Pionowej, ucieraj cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania gładkiej i płynnej konsystencji. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki soku z cytryny.
  8. Rozprowadź masę po pączkach i pozostaw na co najmniej 30 minut, aż lukier zastygnie.
Add to my recipes Print recipe

Ingredients

For 12 servings

  • 1 mała cytryna
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 80 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 ml mleka
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • 100 g świeżych owoców jagodowych
  • 125 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Wiosna Lato 2021
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption