Wstecz
Pieczone pomidory faszerowane serem
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Umyj pomidory, a następnie odetnij szypułki. Wydrąż miąższ i drobno posiekaj za pomocą SuperSonic Rozdrabniacza Extra. Odwróć zewnętrzną część pomidorów do góry, aby wyschły. Gdy wyschną, dopraw wnętrze solą i pieprzem.
- Odsącz mozzarellę i pokrój ją na małe kawałki. Użyj Tarki Grate N Store aby zetrzeć Goudę i Emmental. Wymieszaj trzy sery ze śmietaną.
- Umyj pietruszkę, osusz ją i usuń łodygi. Grubo posiekaj* i wymieszaj z ziołami prowansalskimi i mieszanką serów. Dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij pomidory masą serową i nałóż na nie górne kawałki pomidorów. Umieść je w Ultra Pro 2L lekko posmarowanym 15 ml (±1 łyżka) oliwy z oliwek.
- Umieść miąższ pomidorowy wokół całych pomidorów w Ultra Pro, dopraw i skrop pozostałą oliwą z oliwek.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Dodatkowe informacje
*SuperSonic Rozdrabniacz jest idealny do siekania świeżych ziół.
Składniki
Dla 4 porcji
- 8 pomidorów średniej wielkości
- sól i pieprz
- 125 g świeżej mozzarelli
- 100 g sera Gouda
- 100 g sera Emmental
- 50 g serka śmietankowego ( w temp. pokojowej)
- 3 pęczki pietruszki
- 5 ml suszonych ziół prowansalskich (±1 łyżeczka)
- 30 ml oliwy z oliwek (±2 łyżki)