Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Pieczone pomidory faszerowane serem

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
35 min
trudność
średni
czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  2. Umyj pomidory, a następnie odetnij szypułki. Wydrąż miąższ i drobno posiekaj za pomocą SuperSonic Rozdrabniacza Extra. Odwróć zewnętrzną część pomidorów do góry, aby wyschły. Gdy wyschną, dopraw wnętrze solą i pieprzem.
  3. Odsącz mozzarellę i pokrój ją na małe kawałki. Użyj Tarki Grate N Store aby zetrzeć Goudę i Emmental. Wymieszaj trzy sery ze śmietaną.
  4. Umyj pietruszkę, osusz ją i usuń łodygi. Grubo posiekaj* i wymieszaj z ziołami prowansalskimi i mieszanką serów. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Napełnij pomidory masą serową i nałóż na nie górne kawałki pomidorów. Umieść je w Ultra Pro 2L lekko posmarowanym 15 ml (±1 łyżka) oliwy z oliwek.
  6. Umieść miąższ pomidorowy wokół całych pomidorów w Ultra Pro, dopraw i skrop pozostałą oliwą z oliwek.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Dodatkowe informacje

*SuperSonic Rozdrabniacz jest idealny do siekania świeżych ziół.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 4 porcji

  • 8 pomidorów średniej wielkości
  • sól i pieprz
  • 125 g świeżej mozzarelli
  • 100 g sera Gouda
  • 100 g sera Emmental
  • 50 g serka śmietankowego ( w temp. pokojowej)
  • 3 pęczki pietruszki
  • 5 ml suszonych ziół prowansalskich (±1 łyżeczka)
  • 30 ml oliwy z oliwek (±2 łyżki)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL