Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

PIECZONY KURCZAK FASZEROWANY MASĄ PIERNIKOWO – KASZTANOWĄ

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
2:15 godziny
trudność
średni
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
15 min
Czas gotowania
1:45 godziny

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  2. Pokroić piernik na małe kostki przy użyciu Noża uniwersalnego ząbkowanego.
  3. W Extra Szefie rozdrobnić 250 g kasztanów.
  4. W Misce Maxilimilan 2,75l wymieszać piernik, kasztany, mielone mięso, sól i pieprz.
  5. Wypełnić wnętrze kurczaków przygotowaną masą, używając wykałaczek do zapięcia kurczaka.
  6. Umieść kurczaki w Ultra Pro Owalnym 5l i podlać brandy. Na wierzch położyć małe kawałki masła. Doprawić solą i pieprzem. Pozostałe kasztany umieścić wokół kurczaków.
  7. Przykryć Ultra Pro pokrywą i piec przez 1 godz. i 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec kolejne 15 minut.
  8. Wyjąć z piekarnika, przykryć pokrywą i pozostawić na 15 minut do ostudzenia.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

  • 200 g piernika
  • 350 g gotowanych kasztanów
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 małe kurczaki (± 1,6 kg każdy) lub 1 duży 2,5-3 kg
  • 3 łyżki brandy (± 45 ml)
  • 50 g masła
  • sól i pieprz
  • Wykałaczki
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL