Be a Hostess
Back

PIECZONY KURCZAK FASZEROWANY MASĄ PIERNIKOWO – KASZTANOWĄ

Add to my recipes
total time
2:01 hours
difficulty
average
preparation time
15 min
cooking time
1:45 hours

Preparation steps

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  2. Pokroić piernik na małe kostki przy użyciu Universal Noża uniwersalnego ząbkowanego.
  3. W Extra Szefie rozdrobnić 250 g kasztanów.
  4. W Misce Maxilimilan 2,75l wymieszać piernik, kasztany, mielone mięso, sól i pieprz.
  5. Wypełnić wnętrze kurczaków przygotowaną masą, używając wykałaczek do zapięcia kurczaka.
  6. Umieść kurczaki w Ultra Pro Owalnym 5l i podlać brandy. Na wierzch położyć małe kawałki masła. Doprawić solą i pieprzem. Pozostałe kasztany umieścić wokół kurczaków.
  7. Przykryć Ultra Pro pokrywą i piec przez 1 godz. i 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec kolejne 15 minut.
  8. Wyjąć z piekarnika, przykryć pokrywą i pozostawić na 15 minut do ostudzenia.
Add to my recipes Print recipe

Ingredients

For 8 servings

  • 200 g piernika
  • 350 g gotowanych kasztanów
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 małe kurczaki (± 1,6 kg każdy) lub 1 duży 2,5-3 kg
  • 3 łyżki brandy (± 45 ml)
  • 50 g masła
  • sól i pieprz
  • Wykałaczki
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień Zima 2021 / 2022
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption