Wstecz
PIECZONY KURCZAK FASZEROWANY MASĄ PIERNIKOWO – KASZTANOWĄ
Etapy przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Pokroić piernik na małe kostki przy użyciu Noża uniwersalnego ząbkowanego.
- W Extra Szefie rozdrobnić 250 g kasztanów.
- W Misce Maxilimilan 2,75l wymieszać piernik, kasztany, mielone mięso, sól i pieprz.
- Wypełnić wnętrze kurczaków przygotowaną masą, używając wykałaczek do zapięcia kurczaka.
- Umieść kurczaki w Ultra Pro Owalnym 5l i podlać brandy. Na wierzch położyć małe kawałki masła. Doprawić solą i pieprzem. Pozostałe kasztany umieścić wokół kurczaków.
- Przykryć Ultra Pro pokrywą i piec przez 1 godz. i 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec kolejne 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika, przykryć pokrywą i pozostawić na 15 minut do ostudzenia.
Składniki
Dla 8 porcji
- 200 g piernika
- 350 g gotowanych kasztanów
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 małe kurczaki (± 1,6 kg każdy) lub 1 duży 2,5-3 kg
- 3 łyżki brandy (± 45 ml)
- 50 g masła
- sól i pieprz
- Wykałaczki