Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Pikantne Frytki z batatów z limonką

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
43 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
28 min

Etapy przygotowania

  1. Oczyść bataty i jeśli chcesz, to możesz je obrać. Przekrój je na pół. Obróć połówki przeciętą stroną do dołu na deskę do krojenia, następnie pokrój każdą połówkę wzdłuż na paski o szerokości 0,6 cm.
  2. Obróć paski na boki i pokrój każdy z nich na 0,6 cm paluszki. Jeśli są za długie, pokrój je na pół w poprzek, tak aby frytki miały około 7,5-10 cm. Przełóż frytki do dużej miski do mieszania.
  3. Wrzuć frytki do oliwy z oliwek i wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z limonki, chili, czosnek w proszku, sól i pieprz, a następnie wrzuć ponownie wymieszaj.
  4. Rozgrzej Air Fryer do temperatury 195°C przez 5 minut.
  5. Przyrządzaj partiami. Dodaj frytki do kosza Air Fryer w jednej, równej warstwie, upewniając się, że frytki mają dużo miejsca, aby powietrze mogło krążyć. Piecz przez 12-14 minut, aż frytki będą złote i chrupiące, potrząsając koszem w połowie czasu gotowania. Powtórz z pozostałymi frytkami.
  6. Podawaj na ciepło, posypane posiekaną kolendrą.

Dodatkowe informacje

WSKAZÓWKI:

*Użyj Multi Szatkownicy, aby szybko i łatwo przygotować idealne frytki.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 2 porcji

  • 1 duży batat
  • 15 ml oliwy z oliwek (±1 łyżka)
  • 1 limonka (otarta ze skórki i wyciśnięta)
  • 5 ml chili w proszku (±1 łyżka)
  • 5 ml sproszkowanego czosnku (±1 łyżeczka)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 15 ml świeżo posiekanej kolendry (±1 łyżka)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL