Wstecz
Pikantne Frytki z batatów z limonką
Etapy przygotowania
- Oczyść bataty i jeśli chcesz, to możesz je obrać. Przekrój je na pół. Obróć połówki przeciętą stroną do dołu na deskę do krojenia, następnie pokrój każdą połówkę wzdłuż na paski o szerokości 0,6 cm.
- Obróć paski na boki i pokrój każdy z nich na 0,6 cm paluszki. Jeśli są za długie, pokrój je na pół w poprzek, tak aby frytki miały około 7,5-10 cm. Przełóż frytki do dużej miski do mieszania.
- Wrzuć frytki do oliwy z oliwek i wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z limonki, chili, czosnek w proszku, sól i pieprz, a następnie wrzuć ponownie wymieszaj.
- Rozgrzej Air Fryer do temperatury 195°C przez 5 minut.
- Przyrządzaj partiami. Dodaj frytki do kosza Air Fryer w jednej, równej warstwie, upewniając się, że frytki mają dużo miejsca, aby powietrze mogło krążyć. Piecz przez 12-14 minut, aż frytki będą złote i chrupiące, potrząsając koszem w połowie czasu gotowania. Powtórz z pozostałymi frytkami.
- Podawaj na ciepło, posypane posiekaną kolendrą.
Dodatkowe informacje
WSKAZÓWKI:
*Użyj Multi Szatkownicy, aby szybko i łatwo przygotować idealne frytki.
Składniki
Dla 2 porcji
- 1 duży batat
- 15 ml oliwy z oliwek (±1 łyżka)
- 1 limonka (otarta ze skórki i wyciśnięta)
- 5 ml chili w proszku (±1 łyżka)
- 5 ml sproszkowanego czosnku (±1 łyżeczka)
- Sól i pieprz do smaku
- 15 ml świeżo posiekanej kolendry (±1 łyżka)