Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

PIKANTNE MARYNOWANE CEBULE

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
35 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
5 min
Czas gotowania
15 min

Etapy przygotowania

  1. Cebulę* pokroić w cienkie plasterki, a paprykę na małe kawałki (nie usuwać nasion**).
  2. W Słoju 3l do marynowania ułożyć cebulę i dodać na wierzchu pokrojone papryczki.
  3. Aby przygotować zalewę, na średnim ogniu zagotować wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 min. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
  4. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią cebulę.
  5. Zamknąć pokrywą do przetworów, schłodzić w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na 2-3 dni przed otwarciem, aby umożliwić rozwinięcie się smaków przed spożyciem.
  6. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Odstawić na co najmniej 5 dni przed spożyciem.
  • Zamknięte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia cebuli (grubość 2)

** Aby zmniejszyć poziom ostrości, można usunąć nasiona z papryczek chili.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 1.7999999523163 kg obranej cebuli
  • 100 g czerwonej papryczki jalapeno
  • 100 g zielonej papryczki serrano

Zalewa

  • 580 ml wody
  • 290 g sosu sojowego
  • 105 g cukru granulowanego
  • 125 g białego octu (7% kwasu)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL