Wstecz
PIKANTNE MARYNOWANE MANGO
Etapy przygotowania
- Obrać mango i pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Papryczki chili pokroić w małe krążki (nie usuwać nasion*).
- W Słoju 3l do marynowania ułożyć mango i dodać pokrojoną papryczkę chili.
- Aby przygotować zalewę, gotować ocet, cukier i sól na dużym ogniu lub przez ok. 5-8 min. Mieszać aż do rozpuszczenia.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią mango i papryczki chili.
- Zamknąć pokrywą do przetwórów, schłodzić w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na 2-3 dni przed otwarciem, aby umożliwić rozwinięcie się smaków przed spożyciem.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Odstawić na co najmniej 2 dni przed spożyciem.
- Zamknięte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Aby zmniejszyć poziom ostrości, można usunąć nasiona z papryczek chili.
Składniki
Dla 10 porcji
- 8 niedojrzałych mango (± 500 g na mango lub łącznie 4 kg)
- 6 6 papryczek chili tajskich lub rawit*
Zalewa
- 1 l białego octu (7% kwasu)
- 600 g cukru granulowanego
- 40 g soli koszernej