Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

PIKANTNE MARYNOWANE MANGO

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
31 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Obrać mango i pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Papryczki chili pokroić w małe krążki (nie usuwać nasion*).
  2. W Słoju 3l na przetwory ułożyć mango i dodać pokrojoną papryczkę chili.
  3. Aby przygotować zalewę, gotować ocet, cukier i sól na dużym ogniu lub przez ok. 5-8 min. Mieszać aż do rozpuszczenia.
  4. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią mango i papryczki chili.
  5. Zamknąć pokrywą do przetwórów, schłodzić w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na 2-3 dni przed otwarciem, aby umożliwić rozwinięcie się smaków przed spożyciem.
  6. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Odstawić na co najmniej 2 dni przed spożyciem.
  • Zamknięte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.  

WSKAZÓWKA:

* Aby zmniejszyć poziom ostrości, można usunąć nasiona z papryczek chili.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla 10 porcji

  • 8 niedojrzałych mango (± 500 g na mango lub łącznie 4 kg)
  • 6 6 papryczek chili tajskich lub rawit*

Zalewa

  • 1 l białego octu (7% kwasu)
  • 600 g cukru granulowanego
  • 40 g soli koszernej
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2023/24
Pokaż
Metoda płatności
Wysyłka
Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL