Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

PIKANTNE MARYNOWANE MANGO

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
35 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min
czas oczekiwania
5 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Obrać mango i pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Papryczki chili pokroić w małe krążki (nie usuwać nasion*).
  2. W Słoju 3l do marynowania ułożyć mango i dodać pokrojoną papryczkę chili.
  3. Aby przygotować zalewę, gotować ocet, cukier i sól na dużym ogniu lub przez ok. 5-8 min. Mieszać aż do rozpuszczenia.
  4. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią mango i papryczki chili.
  5. Zamknąć pokrywą do przetwórów, schłodzić w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na 2-3 dni przed otwarciem, aby umożliwić rozwinięcie się smaków przed spożyciem.
  6. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Odstawić na co najmniej 2 dni przed spożyciem.
  • Zamknięte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.  

WSKAZÓWKA:

* Aby zmniejszyć poziom ostrości, można usunąć nasiona z papryczek chili.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 8 niedojrzałych mango (± 500 g na mango lub łącznie 4 kg)
  • 6 6 papryczek chili tajskich lub rawit*

Zalewa

  • 1 l białego octu (7% kwasu)
  • 600 g cukru granulowanego
  • 40 g soli koszernej
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL