Wstecz
PIKANTNE OGÓRKI KISZONE
Etapy przygotowania
- Ogórki umyć i odciąć oba końce.
- Papryczki chili pokroić w małe krążki (nie usuwać nasion**).
- Do Słoja 3l do marynowania włożyć czosnek, ziarenka pieprzu, liście laurowe, koper i natkę pietruszki, a następnie dodać papryczki chili i plasterki cytryny.
- Ogórki ułożyć ciasno w słoiku. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoika.
- Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać ocet i wymieszać do połączenia się składników.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią ogórki. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
- Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą na przetwory.
- Przechowywać słój w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Pikantne ogórki kiszone są gotowe w ciągu 2-3 tygodni.
- Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* W przypadku używania ogórków typu korniszon, należy je dobrze umyć, ponieważ ich drobne włoski mogą mieć wpływ na okres przechowywania podany w przepisie.
** Aby zmniejszyć poziom ostrości, można usunąć nasiona z papryczek chili.
Składniki
Dla 10 porcji
- 1.5 kg małych ogórków lub typu korniszon*
- 2 papryczki chili
- 15 obranych ząbków czosnku
- 5 ml ziarenek czarnego pieprzu
- 6 liści laurowych
- 30 g świeżego kopru
- 30 g świeżej natki pietruszki
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
Zalewa
- 1.5 l wody
- 5 ml cukru granulowanego
- 75 g soli kamiennej lub gruboziarnistej soli morskiej
- 170 ml białego octu (7% kwasu)