Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

PIKANTNE OGÓRKI KISZONE

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
40 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
15 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Ogórki umyć i odciąć oba końce.
  2. Papryczki chili pokroić w małe krążki (nie usuwać nasion**).
  3. Do Słoja 3l do marynowania włożyć czosnek, ziarenka pieprzu, liście laurowe, koper i natkę pietruszki, a następnie dodać papryczki chili i plasterki cytryny.
  4. Ogórki ułożyć ciasno w słoiku. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoika.
  5. Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać ocet i wymieszać do połączenia się składników.
  6. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią ogórki. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
  7. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą na przetwory.
  8. Przechowywać słój w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
  9. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Pikantne ogórki kiszone są gotowe w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* W przypadku używania ogórków typu korniszon, należy je dobrze umyć, ponieważ ich drobne włoski mogą mieć wpływ na okres przechowywania podany w przepisie.

** Aby zmniejszyć poziom ostrości, można usunąć nasiona z papryczek chili.

 

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 1.5 kg małych ogórków lub typu korniszon*
  • 2 papryczki chili
  • 15 obranych ząbków czosnku
  • 5 ml ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 30 g świeżego kopru
  • 30 g świeżej natki pietruszki
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki

Zalewa

  • 1.5 l wody
  • 5 ml cukru granulowanego
  • 75 g soli kamiennej lub gruboziarnistej soli morskiej
  • 170 ml białego octu (7% kwasu)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL