Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Pizza Bianca

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:35 godziny
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min
czas oczekiwania
30 min
Czas gotowania
45 min

Etapy przygotowania

  1. W małej misce (ok.1L) wymieszaj drożdże, wodę, oliwę z oliwek i cukier. Odstaw na 10 minut.
  2. W dużej misce (ok.3,5L), wymieszaj mąkę z solą, dodaj mieszankę drożdżową i wyrabiaj ciasto silikonową łyżką, aż przestanie przywierać do miski. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ugniataj krótko rękami, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  3. Ziemniaki umyj i gotuj na parze przez 25 minut lub do momentu, gdy będzie można je łatwo nakłuć widelcem. Odstaw na 10 minut, a następnie pokrój w plastry.
  4. Wyjmij ruszt z piekarnika i rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Umieść Silikonową Matę Premium na zimnym ruszcie piekarnika.
  5. Rozciągnij ciasto do okrągłego kształtu, a następnie umieść na Silikonowej Macie Premium.
  6. Rozprowadź śmietanę na cieście i posyp posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Następnie ułóż ziemniaki, pokrojoną w plastry mozzarellę, starty parmezan i pokrojone w cienkie plasterki oliwki.
  7. Ustaw ruszt na najniższym poziomie w piekarniku i piecz przez około 20 minut.

Dodatkowe informacje

Wskazówka: Idealnie miski do tego przepisu? Sprawdź naszą kolekcję Misek do ciasta Plus!

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 1 porcji

    Ciasto

    • 20 g świeżych drożdży
    • 125 ml ciepłej wody (nie gorącej)
    • 15 ml oliwy z oliwek
    • 1 pinch cukru
    • 200 g mąki pszennej
    • 3 ml soli

    Dodatki

    • 400 g ziemniaków o niskiej zawartości skrobii (obranych)
    • 50 ml śmietany 36%
    • 1 gałązka rozmarynu
    • sól i pieprz
    • 1 kulka świeżej mozzarelli (ok. 125 g, pokrojonej w plastry)
    • 50 g tartego parmezanu
    • 10 oliwek bez pestek (cienko pokrojonych)
    Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2023/24
    Pokaż
    • Szybka dostawa
    • Ochrona kupujących & ochrona danych
    • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL