Wstecz
Pizza Bianca
Etapy przygotowania
- W małej misce (ok.1L) wymieszaj drożdże, wodę, oliwę z oliwek i cukier. Odstaw na 10 minut.
- W dużej misce (ok.3,5L), wymieszaj mąkę z solą, dodaj mieszankę drożdżową i wyrabiaj ciasto silikonową łyżką, aż przestanie przywierać do miski. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ugniataj krótko rękami, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Ziemniaki umyj i gotuj na parze przez 25 minut lub do momentu, gdy będzie można je łatwo nakłuć widelcem. Odstaw na 10 minut, a następnie pokrój w plastry.
- Wyjmij ruszt z piekarnika i rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Umieść Silikonową Matę Premium na zimnym ruszcie piekarnika.
- Rozciągnij ciasto do okrągłego kształtu, a następnie umieść na Silikonowej Macie Premium.
- Rozprowadź śmietanę na cieście i posyp posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Następnie ułóż ziemniaki, pokrojoną w plastry mozzarellę, starty parmezan i pokrojone w cienkie plasterki oliwki.
- Ustaw ruszt na najniższym poziomie w piekarniku i piecz przez około 20 minut.
Dodatkowe informacje
Wskazówka: Idealnie miski do tego przepisu? Sprawdź naszą kolekcję Misek do ciasta Plus!
Składniki
Dla 1 porcji
Ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłej wody (nie gorącej)
- 15 ml oliwy z oliwek
- 1 pinch cukru
- 200 g mąki pszennej
- 3 ml soli
Dodatki
- 400 g ziemniaków o niskiej zawartości skrobii (obranych)
- 50 ml śmietany 36%
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz
- 1 kulka świeżej mozzarelli (ok. 125 g, pokrojonej w plastry)
- 50 g tartego parmezanu
- 10 oliwek bez pestek (cienko pokrojonych)