Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Pizza z patelni

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:27 godziny
trudność
łatwy
czas przygotowania
10 min
czas oczekiwania
1 godzina
Czas gotowania
17 min

Etapy przygotowania

  1. W dużej misce (3,5L*) rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodać mąkę, cukier, sól i oliwę z oliwek. Wymieszaj do połączenia, a następnie ugniataj rękami przez około 2 minuty, aż uzyskasz gładkie ciasto, które nie przykleja się do rąk ani miski.
  2. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (na około 30-60 minut).
  3. Rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierajacą lub ze stali nierdzewnej (np. z Patelnię 24 cm z Kolekcji Universal), na małym ogniu (30-40%).
  4. Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 24 cm.
  5. Umieść ciasto na patelni, przykryj i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu, aż spód stanie się jasnobrązowy. Wytrzyj skropliny z wnętrza pokrywy czystym ręcznikiem kuchennym.
  6. Odwróć ciasto na pizzę, posmaruj je sosem pomidorowym, a następnie dodaj szynkę, mozzarellę i oregano.
  7. Przykryj i gotuj przez 8-10 minut na małym ogniu. W połowie gotowania wytrzyj skropliny wewnątrz pokrywy.
  8. Zdejmij pizzę z patelni, pokrój i podawaj od razu.

Dodatkowe informacje

*Do przygotowania użyj misek z pokrywkami z kolekcji Miski do ciast Plus.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 1 porcji

    Ciasto

    • 5 ml drożdży instant
    • 90 ml ciepłej wody (37°C)
    • 150 g mąki uniwersalnej
    • 2 ml cukru
    • 2 ml soli
    • 5 ml oliwy z oliwek

    Dodatki

    • 30 ml sosu do pizzy
    • 30 g szynki (pokrojonej na małe kawałki)
    • 60 g mozzarelli (pokrojonej lub startej)
    • 1 ml suszonego oregano
    Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
    Pokaż
    • Szybka dostawa
    • Ochrona kupujących & ochrona danych
    • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL