Wstecz
Pizza z patelni
Etapy przygotowania
- W dużej misce (3,5L*) rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodać mąkę, cukier, sól i oliwę z oliwek. Wymieszaj do połączenia, a następnie ugniataj rękami przez około 2 minuty, aż uzyskasz gładkie ciasto, które nie przykleja się do rąk ani miski.
- Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (na około 30-60 minut).
- Rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierajacą lub ze stali nierdzewnej (np. z Patelnię 24 cm z Kolekcji Universal), na małym ogniu (30-40%).
- Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 24 cm.
- Umieść ciasto na patelni, przykryj i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu, aż spód stanie się jasnobrązowy. Wytrzyj skropliny z wnętrza pokrywy czystym ręcznikiem kuchennym.
- Odwróć ciasto na pizzę, posmaruj je sosem pomidorowym, a następnie dodaj szynkę, mozzarellę i oregano.
- Przykryj i gotuj przez 8-10 minut na małym ogniu. W połowie gotowania wytrzyj skropliny wewnątrz pokrywy.
- Zdejmij pizzę z patelni, pokrój i podawaj od razu.
Dodatkowe informacje
*Do przygotowania użyj misek z pokrywkami z kolekcji Miski do ciast Plus.
Składniki
Dla 1 porcji
Ciasto
- 5 ml drożdży instant
- 90 ml ciepłej wody (37°C)
- 150 g mąki uniwersalnej
- 2 ml cukru
- 2 ml soli
- 5 ml oliwy z oliwek
Dodatki
- 30 ml sosu do pizzy
- 30 g szynki (pokrojonej na małe kawałki)
- 60 g mozzarelli (pokrojonej lub startej)
- 1 ml suszonego oregano