Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Placuszki makaronowo-serowe

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
45 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
25 min

Etapy przygotowania

  1. Makaron ugotuj, odcedź, a następnie przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i ponownie odcedź
  2. Za pomocą Tarki Grate N Store zetrzyj ser.
  3. Wymieszaj ugotowany makaron z boczkiem, startym serem, jajkami, śmietaną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  4. Lekko natłuść olejem dużą patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu i rozgrzej ją na średnim ogniu. Smaż ciasto, nakładając chochlą na patelnię, zachowując odstępy. Na patelni powinny zmieścić się ok. trzy placki. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, powtarzaj, aż całość będzie gotowa, ok. 10 placków makaronowych.
  5. Serwuj natychmiast.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 4 porcji

  • 120 g makaronu coquillette, ditalini, gobetti lub innego drobnego makaronu
  • 50 g Emmentalera lub innego twardego sera
  • 100 g wędzonego boczku (drobno pokrojonego w kostkę)
  • 3 jajka
  • 50 ml gęstej śmietany (±3 łyżki)
  • 1 pinch startej gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
  • 15 ml oleju (±1 łyżka)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL