Wstecz
Placuszki makaronowo-serowe
Etapy przygotowania
- Makaron ugotuj, odcedź, a następnie przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i ponownie odcedź
- Za pomocą Tarki Grate N Store zetrzyj ser.
- Wymieszaj ugotowany makaron z boczkiem, startym serem, jajkami, śmietaną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Lekko natłuść olejem dużą patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu i rozgrzej ją na średnim ogniu. Smaż ciasto, nakładając chochlą na patelnię, zachowując odstępy. Na patelni powinny zmieścić się ok. trzy placki. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, powtarzaj, aż całość będzie gotowa, ok. 10 placków makaronowych.
- Serwuj natychmiast.
Składniki
Dla 4 porcji
- 120 g makaronu coquillette, ditalini, gobetti lub innego drobnego makaronu
- 50 g Emmentalera lub innego twardego sera
- 100 g wędzonego boczku (drobno pokrojonego w kostkę)
- 3 jajka
- 50 ml gęstej śmietany (±3 łyżki)
- 1 pinch startej gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
- 15 ml oleju (±1 łyżka)