Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Ptysie serowe z ciasta parzonego

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
49 min
trudność
średni
czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
29 min

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury  210°C , w razie potrzeby wyjmij ruszt.
  2. Zetrzyj ser za pomocą Tarki Grate N Store.
  3. Wlej wodę do dzbanka Micro Nova Dzbanka 1L, dodaj masło i sól. Ustaw pokrywę w pozycji otwartej i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 4 minuty z mocą 600 W. Natychmiast dodaj mąkę i energicznie wymieszaj silikonową szpatułką aż do uzyskania jednolitego ciasta, które nie przykleja się do dzbanka. Dodawaj jajka po jednym na raz, mieszając: nie dodawaj następnego jajka, dopóki poprzednie nie zostanie w pełni wchłonięte. Wmieszaj połowę startego sera sera do ciasta.
  4. Umieść Silikonową Matę Premium na zimnym ruszcie piekarnika lub metalowej blasze do pieczenia. Napełnij Dekorator Tubę z końcówką w kształcie koła, a następnie uformuj małe okrągłe ptysie na macie do pieczenia.
  5. Użyj widelca zanurzonego w roztrzepanym jajku, aby lekko spłaszczyć wierzch serowych ptysiów i posyp resztą startego sera.
  6. Piecz przez 25 minut.
  7. Serowe ptysie mogą być podawane w takiej postaci, jako przystawka lub nadziewane taramasalatą, serkiem śmietankowym lub guacamole.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 6 porcji

  • 70 g sera (Emmental, parmezan...)
  • 180 ml wody
  • 60 g masła
  • 2 ml soli
  • 100 g mąki uniwersalnej (±¾ szklanki)
  • 3 średnie jajka
  • Roztrzepane jajko: 1 żółtko i 15 ml wody (±1 łyżka)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL