Wstecz
Ptysie serowe z ciasta parzonego
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 210°C , w razie potrzeby wyjmij ruszt.
- Zetrzyj ser za pomocą Tarki Grate N Store.
- Wlej wodę do dzbanka Micro Nova Dzbanka 1L, dodaj masło i sól. Ustaw pokrywę w pozycji otwartej i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 4 minuty z mocą 600 W. Natychmiast dodaj mąkę i energicznie wymieszaj silikonową szpatułką aż do uzyskania jednolitego ciasta, które nie przykleja się do dzbanka. Dodawaj jajka po jednym na raz, mieszając: nie dodawaj następnego jajka, dopóki poprzednie nie zostanie w pełni wchłonięte. Wmieszaj połowę startego sera sera do ciasta.
- Umieść Silikonową Matę Premium na zimnym ruszcie piekarnika lub metalowej blasze do pieczenia. Napełnij Dekorator Tubę z końcówką w kształcie koła, a następnie uformuj małe okrągłe ptysie na macie do pieczenia.
- Użyj widelca zanurzonego w roztrzepanym jajku, aby lekko spłaszczyć wierzch serowych ptysiów i posyp resztą startego sera.
- Piecz przez 25 minut.
- Serowe ptysie mogą być podawane w takiej postaci, jako przystawka lub nadziewane taramasalatą, serkiem śmietankowym lub guacamole.
Składniki
Dla 6 porcji
- 70 g sera (Emmental, parmezan...)
- 180 ml wody
- 60 g masła
- 2 ml soli
- 100 g mąki uniwersalnej (±¾ szklanki)
- 3 średnie jajka
- Roztrzepane jajko: 1 żółtko i 15 ml wody (±1 łyżka)