Wstecz
PULPETY ZAPIEKANE Z POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI
Etapy przygotowania
- Za pomocą Universal Noża Szefa pokroić mięso na drobne kawałki, a następnie zmielić je w Maszynce do mielenia z założoną szeroką tarczą mielącą.
- Za pomocą Neo Silikonowej Łyżki dokładnie wymieszać mięso, bułkę tartą, jajka, sól i pieprz. Odstawić na 15 minut.
- Rozgrzać piekarnik do poziomu 6-7 / 200°C.
- Cebulę i łodygę selera obrać i pokroić na kawałki, a następnie posiekać za pomocą SuperSonic Rozdrabniacza Extra.
- Zawartość Rozdrabniacza przełożyć do Ultra Pro 3,5 l i wymieszać z oliwą.
- Gotować przez 6 minut pod przykryciem w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 600 W. Dodać krojone pomidory, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
- Gotować przez 8 minut pod przykryciem w kuchence mikrofalowej ustawionej na 600 W. Odstawić na 3 minuty.
- Pomidory koktajlowe umyć i wysuszyć, a następnie wymieszać z octem balsamicznym, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Z przygotowanego wcześniej mięsa ręcznie uformować pulpety o masie 25 g każdy.
- Za pomocą Neo Silikonowej Łyżki delikatnie włożyć pulpety do gorącego sosu pomidorowego znajdującego się w Ultra Pro. Na wierzchu ułożyć warstwę marynowanych pomidorów koktajlowych.
- Piec bez przykrycia przez 35-40 minut na najniższym poziomie.
Składniki
Dla 6 porcji
- 1 kg wołowiny (chudej)
- 75 g bułki tartej
- 3 jajka (średniej wielkości)
- sól i pieprz
- 2 cebule (± 200 g)
- 200 g łodygi selera
- 3 łyżki oliwy (± 45 ml)
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 g przecieru pomidorowego
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu balsamicznego (± 15 ml)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (± 5 ml)