Be a Hostess
Back

PYSZNY SERNICZEK

Add to my recipes
total time
24 min
difficulty
easy
preparation time
15 min
cooking time
8 min

Preparation steps

  1. W Ekstra Szefie z końcówką z ostrzami, umieścić krakersy pełnoziarniste, cukier i cynamon. Przykryć pokrywą i pociągać za sznurek do momentu aż krakersy zostaną drobno rozdrobnione. Dodać masło i ponownie pociągnąć sznurkiem, do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna mieć konsystencję podobną do piasku, nie powinna być zbyt mokra.
  2. Umieścić MicroPro Grill Pierścień w podstawie MicroPro Grilla i wypełnić go masą z krakersów. Za pomocą Ziemniaczanego Tłuczka, docisnąć aż do uzyskania równej warstwy spodu.
  3. Umieścić pokrywę w pozycji wysokiej i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 8 minut, moc 600 W. Pozostawić krakersowy spód do całkowitego ostygnięcia bez wyjmowania z formy. Po całkowitym ostygnięciu spodu, umieścić go pozostawionego w formie w Pojemniku do mrożenia 2.25L i odstawić na bok.
  4. Przygotować wypełnienie: Wszystkie składniki z wyjątkiem śmietany umieścić w podstawie czystego Extra Szefa z końcówką mieszadła. Przykryć pokrywą i pociągnąć kilka razy sznurkiem, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na bok.
  5. W Kuchciku Plus umieścić śmietanę, przykryć pokrywą i ubić aż do uzyskania sztywnej masy. Ubitą śmietanę dodać do masy serowej i za pomocą Neo Silikonowej Łyżki delikatnie wymieszać aż do połączenia się wszystkich składników.
  6. Za pomocą Neo Silikonowej Łyżki rozprowadzić masę serową na wierzchu spodu z krakersów. Umieścić w Pojemniku do mrożenia 2.25L, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  7. Po wyjęciu z lodówki, przed wyłożeniem, pozostawić sernik w pojemniku przez 5 min. Przy użyciu Neo Dużej Łopatki wyjąć z pojemnika gotowy sernik.
  8.  Podawać ze świeżymi owocami jagodowymi.

Additional notes

Teraz czas, aby zabrać się za dekorację wierzchu sernika fantastycznymi dodatkami! Lato to absolutnie doskonały czas na sezonowe dodatki i na wykorzystanie tych wszystkich kwitnących jadalnych kwiatów i dojrzałych owoców, nie tylko jagód.

·        Cienka warstwa pulpy z marakui, którą można rozprowadzić po wierzchu masy serowej. (1)

·        Kto się oprze zjawiskowym jadalnym kwiatom w środku sezonu letniego? Rozsypanie ich na wierzchu ciasta przyniesie dodatkowy efekt wykwintności. (2)

·        Pokrojone na male cząstki figi i ułożone pestkami do góry na masie serowej, będą wyglądały przepięknie i smacznie.

·        Wykorzystaj aurę lata i otocz swój sernik plasterkami uroczych limonek (3) a pomiędzy kilka z nich powkładaj listki mięty – powstanie dzieło do pozazdroszczenia przez niejednego cukiernika.

Wskazówka: Nie tylko dodatki sprawiają, że sernik jest zrobiony na najwyższym poziomie – zadbaj też o spód! Dodaj do tradycyjnego ciasteczkowego spodu garść rozdrobnionych włoskich orzechów, migdałów czy nerkowców, wybierz swoje ulubione, aby dodać mu chrupkości i smaku.

 

I wreszcie przystąp do krojenia! Ale poczekaj – nie wystarczy, że tak po prostu użyjesz swojego Universal Noża Szefa Kuchni. O nie! Wypróbuj poniższe pomysły, aby w jak najbardziej efektywny sposób pokroić swoje apetyczne ciasto. (4)

1.               Kuchenny nóż z serii Universal Nóż Szefa Kuchni należy trzymać w gorącej wodzie i wycierać czystym ręcznikiem papierowych przed każdym krojeniem. Zapobiegnie to odkładaniu się kawałków ciasta z poprzedniego kawałka na wierzchu następnego kawałka.

2.               Pierwsze cięcie wykonać zaczynając od środka ku dołowi, aby podzielić ciasto na pół.

3.               Drugie pokrojenie wykonać o 2,5 cm w bok od pierwszego, kierując nóż w prawo na całej długości ciasta.

4.               Wyjąć kawałek (i podzielić na porcje według uznania), jednocześnie zsuwając dwie pozostałe duże połówki ciasta z powrotem do siebie.

5.               Teraz dzielimy całość na równe ćwiartki.

6.               Kawałki kroić wzdłuż przesuwając każdy z nich o cm.

7.               Wyjąć kolejny kawałek i ponownie zsunąć połówki ciasta z powrotem do siebie.

8.               Powtórzyć!

Mamy to –matematycznie poprawny sposób dzielenia ciasta. Ostatecznie, taki sposób jest gwarancją, że odsłonięty koniec sernika nie wyschnie ani nie stanie się mniej smaczny niż reszta ciasta nawet przez kilka dni – oczywiście jesli, ani Ty, ani, Twoja załoga nie skończycie tego wszystkiego podczas jednego podejścia!

 

Jakieś resztki jagód? Domowy ogródek pełen sezonowych produktów gotowych do zbioru? Zapoznaj się z naszym obszernym Przewodnikiem o mrożeniu letnich produktów spożywczych, abyś mogła cieszyć się smakiem lata przez długi czas, aż do następnego sezonu!

 

Źródła:

 

(1) https://www.decor8blog.com/blog/2016/04/06/recipe-white-chocolate-passionfruit-cheesecake

(2) https://nmmeiyee.com/2018/06/16/matcha-cheese-tart-vegan-raw-gluten-free-refined-sugar-free/

(3) https://www.pinterest.at/pin/505036545713761486/

(4) https://www.dailymotion.com/video/x200fg0

 

Add to my recipes Print recipe

Ingredients

For 4 servings

  • 75 g krakersów pełnoziarnistych (5 łącznie)
  • 30 g cukru (2 łyżki)
  • 1 ml cynamonu (±1/8 łyżeczki)
  • 45 g masła (roztopionego); (±3 łyżki)
  • 225 g miękkiego serka śmietankowego
  • 120 g cukru (±1/2 szklanki)
  • 1 ml ekstraktu z wanilii (±1/4 łyżeczki)
  • 125 ml śmietanki kremówki 36% (±1/2 szklanki)
  • 1 szczypta soli
  • Świeże owoce jagodowe
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Wiosna Lato 2021
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption