Be a Hostess
Back

Racuchy z jabłkami

Add to my recipes
total time
30 min
difficulty
easy
preparation time
10 min
cooking time
20 min

Wyborne racuchy z jabłkami na jesienną chandrę

Preparation steps

  1. Obierz i wydrąż jabłka, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach prosto do Dużej miski do ciasta 3l.
  2. Do startych jabłek dodaj skórkę i sok * z cytryny, zamknij miskę, a następnie wstrząśnij, aby nasączyć jabłka sokiem z cytryny, dzięki temu unikniesz utleniania. Odłóż na bok.
  3. Dodaj pozostałe składniki do miski, zamknij i potrząsaj przez 30 sekund. Ciasto powinno być dość płynne.
  4.  Dodaj grubo starte jabłka i dokładnie wymieszaj szpatułką.
  5. W lekko natłuszczonej lub nieprzywierającej patelni (ok. 28 cm) smaż racuchy na średnim ogniu, wlewając ciasto na patelnię stopniowo, ok. 30 ml / 2 łyżki stołowe, oddzielając każdą chochlę podczas nalewania. Smaż 3 placki na raz, ok. 2 min. na stronę. Ilość ciasta daje 5 porcji po 3 racuchy.

Additional notes

WSKAZÓWKA:

*Aby obrać skórkę i wycisnąć sok z cytryny użyj zestawu Pomoc Kuchenna.

Add to my recipes Print recipe

Ingredients

For 15 servings

  • 400 g jabłek
  • 1 cytryny
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 3 ml proszku do pieczenia
  • 3 ml cynamonu (opcjonalnie)
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Wiosna Lato 2021
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption