
Wstecz
Racuchy z jabłkami
Wyborne racuchy z jabłkami na jesienną chandrę
Etapy przygotowania
- Obierz i wydrąż jabłka, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach prosto do Miski do ciasta 3,5l.
- Do startych jabłek dodaj skórkę i sok * z cytryny, zamknij miskę, a następnie wstrząśnij, aby nasączyć jabłka sokiem z cytryny, dzięki temu unikniesz utleniania. Odłóż na bok.
- Dodaj pozostałe składniki do miski, zamknij i potrząsaj przez 30 sekund. Ciasto powinno być dość płynne.
- Dodaj grubo starte jabłka i dokładnie wymieszaj szpatułką.
- W lekko natłuszczonej lub nieprzywierającej patelni (ok. 28 cm) smaż racuchy na średnim ogniu, wlewając ciasto na patelnię stopniowo, ok. 30 ml / 2 łyżki stołowe, oddzielając każdą chochlę podczas nalewania. Smaż 3 placki na raz, ok. 2 min. na stronę. Ilość ciasta daje 5 porcji po 3 racuchy.
Dodatkowe informacje
WSKAZÓWKA:
*Aby obrać skórkę i wycisnąć sok z cytryny użyj zestawu Pomoc Kuchenna.

Składniki
Dla 15 porcji
- 400 g jabłek
- 0.5 cytryny
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 120 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 3 ml proszku do pieczenia
- 3 ml cynamonu (opcjonalnie)