Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Risotto z duszonymi policzkami wołowymi

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
2:50 godziny
trudność
zaawansowany
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
5 min
Czas gotowania
2:30 godziny

Risotto jest wspaniałym daniem, które może być głównym elementem świątecznego obiadu, może być serwowane z lub bez policzków wołowych, to wegetariańskie danie samo w sobie jest wyśmienite.

Etapy przygotowania

  1. Przygotowanie – risotto:

    Obierz cebulę, a następnie posiekaj drobno w SuperSonic Rozdrabniaczu. Umieść posiekaną cebulę w garnuszku z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. 

  2. Smaż cebulkę aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Wymieszaj cebulkę ze skórką z połowy cytryny i ryżem. 
  4. Dodaj do garnuszka 500 ml gorącego bulionu i gotuj wszystko razem przez około 15 minut, regularnie mieszając. 
  5. Następnie dodaj kolejne 200 ml gorącego bulionu oraz parmezan i gotuj przez kolejne 15 minut, aż ryż stanie się miękki i całość uzyska kremową konsystencję.
  6. Odstaw na 5 minut.
  7. Dopraw do smaku pozostałą skórką z cytryny, solą i pieprzem.
  8. Jeśli risotto nie jest wystarczająco kremowe i wilgotne, dodaj trochę więcej bulionu lub parmezanu.
  9. Wskazówka: Zachowaj skórki cebuli i wykorzystaj je podczas przygotowywania ulubionej zupy, bulionu lub sosu. Pamiętaj, aby usunąć skórki po ugotowaniu.
  10. Przygotowanie – policzki wołowe:
    Policzki wołowe posyp solą i pieprzem z każdej strony. Obsmaż ze wszystkich stron na oleju rzepakowym na głębokiej patelni. Powtarzaj czynność, aż wszystkie policzki będą gotowe. 
  11. Obierz i pokrój warzywa na małe kawałki za pomocą Noża Szefa Kuchni z serii Universal na podkładce do krojenia.
  12. Umieść warzywa i usmażone mięso w pojemniku Ultra Pro 3,3 l i dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła, ocet balsamiczny, porto i czerwone wino. Całość zalej bulionem.
  13. Duś policzki wołowe w UltraPro 3,3 l w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C (góra/dół) przez około 2 1/2 godziny, aż będą miękkie. 
  14. Przecedź sos przez drobne sito i zredukuj do pożądanej konsystencji w rondlu. Zagęść niewielką ilością masła i posyp nacią z selera.
  15. Wskazówka: Dla urozmaicenia podawaj policzki z karmelizowanymi gruszkami i orzechami włoskimi.

Dodatkowe informacje

Wymagane dodatkowe składniki:

– 1 gałązka rozmarynu

– 1 gałązka tymianku

– 1 gałązka natki z pietruszki

– 400 ml bulionu cielęcego lub wołowego

– 50 g zimnego masła

– 1 łyżka natki z rzepy

Risotto jest wspaniałym daniem, które może być głównym elementem świątecznego obiadu, może być serwowane z lub bez policzków wołowych, to wegetariańskie danie samo w sobie jest wyśmienite.

Co jest tak wyjątkowego w serii świątecznych przepisów od Tupperware, to to, że zostały przygotowane w duchu zero-waste, wykorzystując wielokrotnie te same składniki podczas przygotowywania przystawki, głównego dania lub deseru masz pewność, że żadne kupione składniki się nie zmarnują.

Wskazówka: Masz jeszcze miejsce na deser? Oczywiście, że tak! Po zjedzeniu głównego dania zawsze przychodzi ochota na deser, dzisiaj serwujemy gruszki pod kruszonką z orzechami włoskimi, jesteśmy przekonani, że dasz się skusić.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 6 porcji

    Risotto:

    • 1 średnia cebula
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 250 g ryżu do risotto
    • 800 ml bulionu warzywnego
    • starta skórka z cytryny
    • 80 g tartego parmezanu
    • 0.5 łyżeczka soli
    • 0.5 łyżeczka pieprzu

    Duszone policzki wołowe

    • 1 kg policzków wołowych
    • sól i pieprz
    • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
    • 4 szalotki
    • 2 małe marchewki
    • 1 seler naciowy
    • 8 g selera
    • 1 por
    • 1 ząbek czosnku
    • 50 g koncentratu pomidorowego
    • 50 ml octu balsamicznego
    • 600 ml czerwonego wina
    • 150 ml porto
    • 2 liście laurowe
    • 10 ziarenek białego i czarnego pieprzu
    Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
    Pokaż
    • Szybka dostawa
    • Ochrona kupujących & ochrona danych
    • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL