Risotto z duszonymi policzkami wołowymi
Risotto jest wspaniałym daniem, które może być głównym elementem świątecznego obiadu, może być serwowane z lub bez policzków wołowych, to wegetariańskie danie samo w sobie jest wyśmienite.
Etapy przygotowania
- Przygotowanie – risotto:
Obierz cebulę, a następnie posiekaj drobno w SuperSonic Rozdrabniaczu. Umieść posiekaną cebulę w garnuszku z dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
- Smaż cebulkę aż do uzyskania złotego koloru.
- Wymieszaj cebulkę ze skórką z połowy cytryny i ryżem.
- Dodaj do garnuszka 500 ml gorącego bulionu i gotuj wszystko razem przez około 15 minut, regularnie mieszając.
- Następnie dodaj kolejne 200 ml gorącego bulionu oraz parmezan i gotuj przez kolejne 15 minut, aż ryż stanie się miękki i całość uzyska kremową konsystencję.
- Odstaw na 5 minut.
- Dopraw do smaku pozostałą skórką z cytryny, solą i pieprzem.
- Jeśli risotto nie jest wystarczająco kremowe i wilgotne, dodaj trochę więcej bulionu lub parmezanu.
- Wskazówka: Zachowaj skórki cebuli i wykorzystaj je podczas przygotowywania ulubionej zupy, bulionu lub sosu. Pamiętaj, aby usunąć skórki po ugotowaniu.
- Przygotowanie – policzki wołowe:
Policzki wołowe posyp solą i pieprzem z każdej strony. Obsmaż ze wszystkich stron na oleju rzepakowym na głębokiej patelni. Powtarzaj czynność, aż wszystkie policzki będą gotowe. - Obierz i pokrój warzywa na małe kawałki za pomocą Noża Szefa Kuchni z serii Universal na podkładce do krojenia.
- Umieść warzywa i usmażone mięso w pojemniku Ultra Pro 3,3 l i dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, zioła, ocet balsamiczny, porto i czerwone wino. Całość zalej bulionem.
- Duś policzki wołowe w UltraPro 3,3 l w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C (góra/dół) przez około 2 1/2 godziny, aż będą miękkie.
- Przecedź sos przez drobne sito i zredukuj do pożądanej konsystencji w rondlu. Zagęść niewielką ilością masła i posyp nacią z selera.
- Wskazówka: Dla urozmaicenia podawaj policzki z karmelizowanymi gruszkami i orzechami włoskimi.
Dodatkowe informacje
Wymagane dodatkowe składniki:
– 1 gałązka rozmarynu
– 1 gałązka tymianku
– 1 gałązka natki z pietruszki
– 400 ml bulionu cielęcego lub wołowego
– 50 g zimnego masła
– 1 łyżka natki z rzepy
Risotto jest wspaniałym daniem, które może być głównym elementem świątecznego obiadu, może być serwowane z lub bez policzków wołowych, to wegetariańskie danie samo w sobie jest wyśmienite.
Co jest tak wyjątkowego w serii świątecznych przepisów od Tupperware, to to, że zostały przygotowane w duchu zero-waste, wykorzystując wielokrotnie te same składniki podczas przygotowywania przystawki, głównego dania lub deseru masz pewność, że żadne kupione składniki się nie zmarnują.
Wskazówka: Masz jeszcze miejsce na deser? Oczywiście, że tak! Po zjedzeniu głównego dania zawsze przychodzi ochota na deser, dzisiaj serwujemy gruszki pod kruszonką z orzechami włoskimi, jesteśmy przekonani, że dasz się skusić.
Dla 6 porcji
Risotto:
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g ryżu do risotto
- 800 ml bulionu warzywnego
- starta skórka z cytryny
- 80 g tartego parmezanu
- 0.5 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczka pieprzu
Duszone policzki wołowe
- 1 kg policzków wołowych
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- 4 szalotki
- 2 małe marchewki
- 1 seler naciowy
- 8 g selera
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 50 ml octu balsamicznego
- 600 ml czerwonego wina
- 150 ml porto
- 2 liście laurowe
- 10 ziarenek białego i czarnego pieprzu