Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Rozgrzewające gruszki pod kruszonką z orzechami włoskimi

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
36 min
trudność
średni
czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min

Super szybki przepis na rozgrzewające gruszki pod kruszonką z orzechami włoskimi. Zamiast piec ciasto, przygotuj w kilka minut pyszny deser dla całej rodziny.

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Obierz gruszki i pokrój je w kostkę o grubości 1 cm.
  3. Rozdrobnij orzechy włoskie (jeśli przygotowywałeś przystawkę Świąteczne carpaccio z buraka, użyj resztki orzechów) w SuperSonic Rozdrabniaczu.
  4. Wymieszaj sok z cytryny, cukier waniliowy i cynamon.
  5. Połącz wszystkie przygotowane składniki, a następnie ułóż w Ultra Pro 3,3 l.
  6. Kruszonka:

    Dodaj mąkę, szczyptę soli i brązowy cukier do Miski do ciasta 2 l. Wymieszaj składniki do połączenia. Palcami wmieszaj schłodzone masło w mąkę, aż do uzyskania konsystencji grubych okruchów. Równomiernie posyp kruszonką przygotowane gruszki i orzechy włoskie.

  7. Wstaw Ultra Pro 3,3 l bez pokrywy do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni i zacznie bulgotać na brzegach. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę, aby trochę ostygło przed podaniem w miseczkach z gałką lodów waniliowych lub bitej śmietany.

Dodatkowe informacje

I tak oto dotarłaś do ostatniego – i w żadnym wypadku nie najmniej ważnego – dania Twojej świątecznej uczty. Przygotowując nasze świąteczne carpaccio z buraka z pozostałych resztek gruszki i orzechów możesz wyczarować wyborny deser. Gotując w duchu zero-waste, zdziwisz się, jak umiejętnie zaczniesz zarządzać składnikami, dzięki temu wyczarujesz podczas gotowania więcej niż jedno danie.

Wskazówka: Wege? Nie obawiaj się, że zostaniesz pominięty. Zamień masło na margarynę lub śmietanę/lody na roślinną alternatywę, np. kokosową lub owsianą.

Bonusowa Wskazówka: serwuj deser z ulubionymi dodatkami – w końcu mamy święta! Dodaj do zapiekanych gruszek ulubiony krem, masę solony karmel, lody waniliowe lub posypkę czekoladową.  

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla 6 porcji

    Składniki

    • 4 średniej wielkości gruszki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 25 g cukru waniliowego
    • 0.5 łyżeczka cynamonu
    • 60 g posiekanych orzechów włoskich

    Kruszonka

    • 160 g mąki
    • 100 g brązowego cukru
    • 1 pinch szczypta soli
    • 100 g masła

    Opcjonalne dodatki

    • Bita śmietana lub lody
    • Krem budyniowy
    • Solony karmel
    • Czekoladowa posypka
    • Przyprawy korzenne (np. gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie)
    Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2022/23
    Pokaż
    Metoda płatności
    Wysyłka
    Bezpieczne zakupy
    • Szybka dostawa
    • Ochrona kupujących & ochrona danych
    • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL