
Rozgrzewające gruszki pod kruszonką z orzechami włoskimi
Super szybki przepis na rozgrzewające gruszki pod kruszonką z orzechami włoskimi. Zamiast piec ciasto, przygotuj w kilka minut pyszny deser dla całej rodziny.
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Obierz gruszki i pokrój je w kostkę o grubości 1 cm.
- Rozdrobnij orzechy włoskie (jeśli przygotowywałeś przystawkę Świąteczne carpaccio z buraka, użyj resztki orzechów) w SuperSonic Rozdrabniaczu.
- Wymieszaj sok z cytryny, cukier waniliowy i cynamon.
- Połącz wszystkie przygotowane składniki, a następnie ułóż w Ultra Pro 3,3 l.
- Kruszonka:
Dodaj mąkę, szczyptę soli i brązowy cukier do Miski do ciasta 2 l. Wymieszaj składniki do połączenia. Palcami wmieszaj schłodzone masło w mąkę, aż do uzyskania konsystencji grubych okruchów. Równomiernie posyp kruszonką przygotowane gruszki i orzechy włoskie.
- Wstaw Ultra Pro 3,3 l bez pokrywy do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni i zacznie bulgotać na brzegach. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę, aby trochę ostygło przed podaniem w miseczkach z gałką lodów waniliowych lub bitej śmietany.
Dodatkowe informacje
I tak oto dotarłaś do ostatniego – i w żadnym wypadku nie najmniej ważnego – dania Twojej świątecznej uczty. Przygotowując nasze świąteczne carpaccio z buraka z pozostałych resztek gruszki i orzechów możesz wyczarować wyborny deser. Gotując w duchu zero-waste, zdziwisz się, jak umiejętnie zaczniesz zarządzać składnikami, dzięki temu wyczarujesz podczas gotowania więcej niż jedno danie.
Wskazówka: Wege? Nie obawiaj się, że zostaniesz pominięty. Zamień masło na margarynę lub śmietanę/lody na roślinną alternatywę, np. kokosową lub owsianą.
Bonusowa Wskazówka: serwuj deser z ulubionymi dodatkami – w końcu mamy święta! Dodaj do zapiekanych gruszek ulubiony krem, masę solony karmel, lody waniliowe lub posypkę czekoladową.
Dla 6 porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 25 g cukru waniliowego
- 0.5 łyżeczka cynamonu
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
Kruszonka
- 160 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 1 pinch szczypta soli
- 100 g masła
Opcjonalne dodatki
- Bita śmietana lub lody
- Krem budyniowy
- Solony karmel
- Czekoladowa posypka
- Przyprawy korzenne (np. gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie)