Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

ROŻKI NA SŁODKO

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
28 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
12 min

Etapy przygotowania

  1. Wyjmij kratkę z piekarnika. Nastaw piekarnik na 200°C.
  2. Wytnij podłużne paski ciasta francuskiego za pomocą Narzędzia do krojenia Rożkomanii.
  3. Następnie zwiń paski wokół rożków.
  4. Za pomocą Silikonowego Pędzelka Plus lekko nasmaruj ciasto na rożkach żółtkiem zmieszanym z wodą, a następnie obtocz w cukrze.
  5. Na zimnej kratce z piekarnika połóż Silikonową Matę Premium a na niej ustaw rożki z ciastem. 
  6. Piecz przez ok. 12 min. Następnie odstaw  na 5 minut do przestygnięcia. Po tym czasie ściągnij ciasto z rożków.
  7. Wypełnij słodkie rożki wybranymi przez siebie składnikami.

Dodatkowe informacje

Wskazówka: możesz dodać trochę cynamonu, maku lub posiekanych orzechów .

Pikantna alternatywa

Pokryj ciasto francuskie powłoką z 50 g tartego parmezanu, maku, nasion sezamu lub przypraw zamiast cukru. Upiecz, zdejmij z rożków, a następnie udekoruj wybranym przez Ciebie wypełnieniem:

Gotowanymi zielonymi warzywami  jako dodatek do dań głównych

Mieszanką sałat na zaskakującą przystawkę

Użyj  guacamole, tzatziki lub serka śmietankowego na przekąskę.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla 8 porcji

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka wody
  • 50 g cukru

Nadzienie do wyboru np.

  • Bita śmietana i maliny
  • Mus czekoladowy
  • Sałatka z owoców egzotycznych
  • Serek mascarpone
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2023/24
Pokaż
Metoda płatności
Wysyłka
Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL