Wstecz
ROŻKI NA SŁODKO
Etapy przygotowania
- Wyjmij kratkę z piekarnika. Nastaw piekarnik na 200°C.
- Wytnij podłużne paski ciasta francuskiego za pomocą Narzędzia do krojenia Rożkomanii.
- Następnie zwiń paski wokół rożków.
- Za pomocą Silikonowego Pędzelka Plus lekko nasmaruj ciasto na rożkach żółtkiem zmieszanym z wodą, a następnie obtocz w cukrze.
- Na zimnej kratce z piekarnika połóż Silikonową Matę Premium a na niej ustaw rożki z ciastem.
- Piecz przez ok. 12 min. Następnie odstaw na 5 minut do przestygnięcia. Po tym czasie ściągnij ciasto z rożków.
- Wypełnij słodkie rożki wybranymi przez siebie składnikami.
Dodatkowe informacje
Wskazówka: możesz dodać trochę cynamonu, maku lub posiekanych orzechów .
Pikantna alternatywa
Pokryj ciasto francuskie powłoką z 50 g tartego parmezanu, maku, nasion sezamu lub przypraw zamiast cukru. Upiecz, zdejmij z rożków, a następnie udekoruj wybranym przez Ciebie wypełnieniem:
Gotowanymi zielonymi warzywami jako dodatek do dań głównych
Mieszanką sałat na zaskakującą przystawkę
Użyj guacamole, tzatziki lub serka śmietankowego na przekąskę.
Składniki
Dla 8 porcji
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżka wody
- 50 g cukru
Nadzienie do wyboru np.
- Bita śmietana i maliny
- Mus czekoladowy
- Sałatka z owoców egzotycznych
- Serek mascarpone