Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

ROŻKI NA SŁODKO

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
32 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
5 min
Czas gotowania
12 min

Etapy przygotowania

  1. Wyjmij kratkę z piekarnika. Nastaw piekarnik na 200°C.
  2. Wytnij podłużne paski ciasta francuskiego za pomocą Narzędzia do krojenia Rożkomanii.
  3. Następnie zwiń paski wokół rożków.
  4. Za pomocą Silikonowego Pędzelka Plus lekko nasmaruj ciasto na rożkach żółtkiem zmieszanym z wodą, a następnie obtocz w cukrze.
  5. Na zimnej kratce z piekarnika połóż Silikonową Matę Premium a na niej ustaw rożki z ciastem. 
  6. Piecz przez ok. 12 min. Następnie odstaw  na 5 minut do przestygnięcia. Po tym czasie ściągnij ciasto z rożków.
  7. Wypełnij słodkie rożki wybranymi przez siebie składnikami.

Dodatkowe informacje

Wskazówka: możesz dodać trochę cynamonu, maku lub posiekanych orzechów .

Pikantna alternatywa

Pokryj ciasto francuskie powłoką z 50 g tartego parmezanu, maku, nasion sezamu lub przypraw zamiast cukru. Upiecz, zdejmij z rożków, a następnie udekoruj wybranym przez Ciebie wypełnieniem:

Gotowanymi zielonymi warzywami  jako dodatek do dań głównych

Mieszanką sałat na zaskakującą przystawkę

Użyj  guacamole, tzatziki lub serka śmietankowego na przekąskę.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka wody
  • 50 g cukru

Nadzienie do wyboru np.

  • Bita śmietana i maliny
  • Mus czekoladowy
  • Sałatka z owoców egzotycznych
  • Serek mascarpone
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL