
Wstecz
Rustykalna tarta jabłkowa
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 220°C / 425°F bez termoobiegu. W razie potrzeby wyjmij ruszt.
- Rozwałkuj ciasto na podłużny okrąg na Silikonowej Macie Premium. Umieść Silikonową Matę Premium na metalowej blasze lub zimnym ruszcie piekarnika.
- Używając prostego wkładu z ostrzem w kształcie V, ustaw okrągłe pokrętło Multi Szatkownicy na 2 i pokrętło trójkątne na “zamknięte”. Przymocuj jabłko do Wielofunkcyjnego Uchwytu i pokrój go w plastry.
- Przekrój okrągłe plastry jabłka na pół i umieść w średniej misce. Wlej do plasterków jabłka sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- W małej misce wymieszaj razem cukier, mąkę i cynamon. Dodaj mieszankę do miski z jabłkami i połącz wszystko razem.
- Równomiernie rozłóż jabłka na środku ciasta, a następnie złóż jego zewnętrzne krawędzie do środka.
- Piecz przez 20-25 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złoto-brązowe. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Składniki
Dla 6 porcji
- 1 gotowy spód z kruchego ciasta
- 1 duże jabłko
- 0.5 wyciśniętego soku z cytryny
- 2 ml ekstraktu waniliowego
- 50 g cukru
- 30 ml mąki uniwersalnej
- 2 ml cynamonu