Wstecz
Sałatka owocowa z krewetkami i dressingiem truskawkowym
Owoce morza w zaskakującym połączeniu, z truskawkami! Ta zdrowa i orzeźwiająca sałatka, której wystarczy jeden kęs, aby przekonać się jak niezwykłe to połączenie.
Etapy przygotowania
- Umyj i wysusz sałatę za pomocą Suszarki do sałat.
- Umyty ogórek i mango pokrój w plasterki za pomocą Multi Szatkownicy Junior (grubość 2). Łyżką oddziel miąższ awokado od skórki i pokrój na kawałki.
- Pokrój szalotkę i truskawki za pomocą Multi Szatkownicy Express w cienkie krążki lub plasterki. Luźno wymieszaj wszystkie składniki.
- Umyj krewetki, osusz je i skrop odrobiną oliwy z chili. Kromkę chleba posmaruj oliwą i smaż z dwóch stron na patelni grillowej przez ok. 5 minut.
- Zdejmij z grillowej patelni chleb i grilluj krewetki przez 4-6 minut na średnim ogniu.
- Umyj truskawki i zetrzyj na drobne puree z sokiem jabłkowym w SuperSonic Rozrabniaczu Wysokim. Dodaj pozostałe składniki do dressingu i wymieszaj całość pociągając za sznurek kilkukrotnie.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj luźno i rozłóż krewetki na wierzchu. Skrop całość dressingiem.
Dodatkowe informacje
Owoce morza w zaskakującym połączeniu, z truskawkami! Ta zdrowa i orzeźwiająca sałatka, której wystarczy jeden kęs, aby przekonać się jaki to niezwykłe to połączenie.
Składniki
Dla 2 porcji
- 100 g mieszanki sałat
- 0.5 ogórka
- 0.5 awokado
- 0.5 mango
- 1 szalotka
- 100 g truskawek
- 1 kromka chleba
- 6 krewetek (mrożonych), z ogonkami, ale bez skorupek
- 1 łyżka oliwy z chili
Dressing
- 60 g truskawek
- 80 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 0.5 łyżeczka cukru
- 0.5 łyżeczka soli i pieprzu