Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Sałatka taco

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
18 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
8 min

Etapy przygotowania

  1. W Misce do ciasta Plus 2l wymieszaj mielonego kurczaka (lub wołowinę), przyprawę do taco i sól. Rozgrzej patelnię do średnio-wysokiej temperatury, a następnie smaż mięso przez 5-8 minut lub do momentu, gdy będzie ugotowane całkowicie. Odłóż na bok i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Salsę wlać do Słoja małego 825ml, następnie ułożyć sałatkę warstwami, najpierw pomidory, potem papryka, kukurydza, podsmażony kurczak mielony, ser, czerwona cebula. Zakończyć sałatą na wierzchu. Na koniec dodać paski tortilli (jeśli się na nie zdecydujemy).
  3. Zamknąć pokrywę i wstawić do lodówki, aż nadejdzie czas na jedzenie.
  4. Przed zaserwowaniem, dobrze wstrząśnij wszystkie składniki razem w Słoju. Przesyp sałatkę do miski lub jedz ją z Słoja.

Dodatkowe informacje

Wskazówka:

*Możesz zrobić domową przyprawę do taco mieszając następujące składniki:

5 ml/ok. 1 łyżka chili w proszku
5 ml/ok. 1 łyżka czosnku w proszku
2 ml/ok. ½ łyżeczki papryka
2 ml/ok. ½ łyżeczki kminku
2 ml/ ok. ½ łyżeczki cebula w proszku
1 ml/w przybliżeniu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
1 ml/ ok. ¼ łyżeczki. pieprz
1 ml/ca. ¼ łyżki soli
1 ml/ca. ¼ łyżeczki oregano

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 1 porcji

  • 150 g mielonego kurczaka lub wołowiny
  • 1 łyżeczka przyprawy do taco*
  • 0.25 łyżeczka soli
  • 3 łyżki salsy pomidorowej
  • 45 g pomidorków koktajlowych
  • 35 g kukurydzy
  • 40 g papryki
  • 1 łyżka czerwonej cebuli
  • 35 g startego sera (cheddar, Pepper Jack lub podobny)
  • 25 g sałaty (rzymska lub lodowa)
  • paski tortilli (opcjonalnie)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL