Wstecz
Sałatka taco
Etapy przygotowania
- W Misce do ciasta Plus 2l wymieszaj mielonego kurczaka (lub wołowinę), przyprawę do taco i sól. Rozgrzej patelnię do średnio-wysokiej temperatury, a następnie smaż mięso przez 5-8 minut lub do momentu, gdy będzie ugotowane całkowicie. Odłóż na bok i pozostaw do ostygnięcia.
- Salsę wlać do Słoja małego 825ml, następnie ułożyć sałatkę warstwami, najpierw pomidory, potem papryka, kukurydza, podsmażony kurczak mielony, ser, czerwona cebula. Zakończyć sałatą na wierzchu. Na koniec dodać paski tortilli (jeśli się na nie zdecydujemy).
- Zamknąć pokrywę i wstawić do lodówki, aż nadejdzie czas na jedzenie.
- Przed zaserwowaniem, dobrze wstrząśnij wszystkie składniki razem w Słoju. Przesyp sałatkę do miski lub jedz ją z Słoja.
Dodatkowe informacje
Wskazówka:
*Możesz zrobić domową przyprawę do taco mieszając następujące składniki:
5 ml/ok. 1 łyżka chili w proszku
5 ml/ok. 1 łyżka czosnku w proszku
2 ml/ok. ½ łyżeczki papryka
2 ml/ok. ½ łyżeczki kminku
2 ml/ ok. ½ łyżeczki cebula w proszku
1 ml/w przybliżeniu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
1 ml/ ok. ¼ łyżeczki. pieprz
1 ml/ca. ¼ łyżki soli
1 ml/ca. ¼ łyżeczki oregano
Składniki
Dla 1 porcji
- 150 g mielonego kurczaka lub wołowiny
- 1 łyżeczka przyprawy do taco*
- 0.25 łyżeczka soli
- 3 łyżki salsy pomidorowej
- 45 g pomidorków koktajlowych
- 35 g kukurydzy
- 40 g papryki
- 1 łyżka czerwonej cebuli
- 35 g startego sera (cheddar, Pepper Jack lub podobny)
- 25 g sałaty (rzymska lub lodowa)
- paski tortilli (opcjonalnie)