Wstecz
Sałatka z kukurydzą i borówkami
Etapy przygotowania
- Używając wkładki z ostrzem w kształcie litery V, ustaw okrągłe pokrętło Multi Szatkownicy na #2, a trójkątne pokrętło na “blok”. Przymocuj ogórek do prowadnicy i pokrój w okręgi. Powtórz czynność z czerwoną cebulą.
- Za pomocą noża przekrój plastry ogórka i czerwonej cebuli na pół i umieść w średniej misce.
- Dodaj kukurydzę, jagody, kolendrę i papryczkę jalapeno do miski i wymieszaj.
- Aby przygotować dressing, wymieszaj wszystkie składniki w małej misce. Dodaj do sałatki i ponownie wymieszaj.
Dodatkowe informacje
WSKAZÓWKA:
*Przygotuj własną mieszankę przypraw southwest chipotle:
60 ml mielonego kminu rzymskiego (±4 łyżki)
45 ml cebuli w proszku (±3 łyżki)
30 ml gruboziarnistej soli koszernej (±2 łyżki)
20 ml wędzonej papryki (±4 łyżeczki)
20 ml chipotle lub chili w proszku (±4 łyżeczki)
20 ml suszonej kolendry (±4 łyżeczki)
10 ml czosnku w proszku (±2 łyżeczki)
Składniki
Dla 4 porcji
- 1 ogórek (przecięty na pół)
- 0.5 małej czerwonej cebuli
- 370 g kukurydzy z puszki (odsączonej)
- 150 g borówek
- 0.25 pęczka kolendry (drobno posiekanej)
- 1 papryczka jalapeno (drobno posiekana)
Dressing
- 1 limonka (sok)
- 45 ml oliwy z oliwek
- 30 ml miodu
- 2 ml przyprawa southwest chipotle *
- 2 ml soli gruboziarnistej
- 1 ml pieprzu