Wstecz
Sernik Bez Pieczenia
Etapy przygotowania
- Nasmaruj formę Liliana wybranym przez siebie olejem.
- Wymieszaj żelatynę z 60 ml śmietanki kremówki w naczyniu, które nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Odstaw na 1 minutę. Ustaw kuchenkę mikrofalową na moc 900 watów na 15 sekund. Rozpuść w mikrofalówce połączoną żelatynę i śmietankę. Po wyjęciu odstaw na chwile do ostygnięcia.
- Pozostałą śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę*, i odstaw.
- Do miski Maximilian dodaj serek śmietankowy i przesiany cukier puder. Wymieszaj, aż w pełni się połączą. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i schłodzoną, przygotowaną wcześniej, mieszankę żelatyny. Następnie ponownie ubij, aż masa będzie gładka.
- Dodaj do masy połowę ubitej śmietanki, cały czas mieszając. Kiedy się połączy, dodaj resztę i ponownie wymieszaj, upewniając się, że nie ma grudek.
- Wlej masę do natłuszczonej wcześniej formy Liliana i wygładź. Zamknij formę i odstaw do schłodzenia do lodówki na około 4-5 godzin.
- Kiedy masa stężeje, przygotuj spód. Połącz wszystkie składniki, a następnie rozprowadź je na wierzchu sernika. Zamknij ponownie pojemnik Liliana z gotowym deserem i włóż do lodówki na godzinę.
- Kiedy sernik stężeje całkowicie, obróć formę Lilianę tak, aby pokrywka była na dole i wyjmij środkową wkładkę (komin) . Sernik powinien naturalnie odejść od formy. Udekoruj deser swoimi ulubionymi owocami np. borówkami lub malinami.
- Przechowuj w lodówce do momentu podania.
Dodatkowe informacje
WSKAZÓWKA:
*Użyj Kuchcika Plus, aby błyskawicznie ubić gęstą śmietanę! Kuchcik Plus posiada dwa biegi – szybki i mocny lub stały i bezwysiłkowy, a także 6 precyzyjnych mieszadeł.
Składniki
Dla 8 porcji
- Olej (np. rzepakowy lub kokosowy)
- 1 Opakowanie żelatyny
- 235 ml Zimna smietana kremówka
- 450 g Serek śmietankowy
- 90 g Cukier puder
- 22 ml Sok z cytryny
- 5 ml Ekstrakt z wanilii
Spód z kruchego ciasta
- 140 g Herbatniki
- 45 ml Cukier trzcinowy
- 60 g Masło
- 1 szczypta Sól