Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Sernik Bez Pieczenia

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
26 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min
czas oczekiwania
6 min

Etapy przygotowania

  1. Nasmaruj formę Liliana wybranym przez siebie olejem.
     
  2. Wymieszaj żelatynę z 60 ml śmietanki kremówki w naczyniu, które nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Odstaw na 1 minutę. Ustaw kuchenkę mikrofalową na moc 900 watów na 15 sekund. Rozpuść w mikrofalówce połączoną żelatynę i śmietankę. Po wyjęciu odstaw na chwile do ostygnięcia.
  3. Pozostałą śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę*, i odstaw.
  4. Do miski Maximilian dodaj serek śmietankowy i przesiany cukier puder. Wymieszaj, aż w pełni się połączą. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i schłodzoną, przygotowaną wcześniej, mieszankę żelatyny. Następnie ponownie ubij, aż masa będzie gładka.
  5. Dodaj do masy połowę ubitej śmietanki, cały czas mieszając. Kiedy się połączy, dodaj resztę i ponownie wymieszaj, upewniając się, że nie ma grudek.
  6. Wlej masę do natłuszczonej wcześniej formy Liliana i wygładź. Zamknij formę i odstaw do schłodzenia do lodówki na około 4-5 godzin.
  7. Kiedy masa stężeje, przygotuj spód. Połącz wszystkie składniki, a następnie rozprowadź je na wierzchu sernika. Zamknij ponownie pojemnik Liliana z gotowym deserem i włóż do lodówki na godzinę.
  8. Kiedy sernik stężeje całkowicie, obróć formę Lilianę tak, aby pokrywka była na dole i wyjmij środkową wkładkę (komin) . Sernik powinien naturalnie odejść od formy. Udekoruj deser swoimi ulubionymi owocami np. borówkami lub malinami.
  9. Przechowuj w lodówce do momentu podania.

Dodatkowe informacje

WSKAZÓWKA:

*Użyj Kuchcika Plus, aby błyskawicznie ubić gęstą śmietanę! Kuchcik Plus posiada dwa biegi – szybki i mocny lub stały i bezwysiłkowy, a także 6 precyzyjnych mieszadeł. 

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

  • Olej (np. rzepakowy lub kokosowy)
  • 1 Opakowanie żelatyny
  • 235 ml Zimna smietana kremówka
  • 450 g Serek śmietankowy
  • 90 g Cukier puder
  • 22 ml Sok z cytryny
  • 5 ml Ekstrakt z wanilii

Spód z kruchego ciasta

  • 140 g Herbatniki
  • 45 ml Cukier trzcinowy
  • 60 g Masło
  • 1 szczypta Sól
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2023/24
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL