Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Sernik Bez Pieczenia

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
21 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min

Etapy przygotowania

  1. Nasmaruj formę Liliana wybranym przez siebie olejem.
     
  2. Wymieszaj żelatynę z 60 ml śmietanki kremówki w naczyniu, które nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Odstaw na 1 minutę. Ustaw kuchenkę mikrofalową na moc 900 watów na 15 sekund. Rozpuść w mikrofalówce połączoną żelatynę i śmietankę. Po wyjęciu odstaw na chwile do ostygnięcia.
  3. Pozostałą śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę*, i odstaw.
  4. Do miski Maximilian dodaj serek śmietankowy i przesiany cukier puder. Wymieszaj, aż w pełni się połączą. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i schłodzoną, przygotowaną wcześniej, mieszankę żelatyny. Następnie ponownie ubij, aż masa będzie gładka.
  5. Dodaj do masy połowę ubitej śmietanki, cały czas mieszając. Kiedy się połączy, dodaj resztę i ponownie wymieszaj, upewniając się, że nie ma grudek.
  6. Wlej masę do natłuszczonej wcześniej formy Liliana i wygładź. Zamknij formę i odstaw do schłodzenia do lodówki na około 4-5 godzin.
  7. Kiedy masa stężeje, przygotuj spód. Połącz wszystkie składniki, a następnie rozprowadź je na wierzchu sernika. Zamknij ponownie pojemnik Liliana z gotowym deserem i włóż do lodówki na godzinę.
  8. Kiedy sernik stężeje całkowicie, obróć formę Lilianę tak, aby pokrywka była na dole i wyjmij środkową wkładkę (komin) . Sernik powinien naturalnie odejść od formy. Udekoruj deser swoimi ulubionymi owocami np. borówkami lub malinami.
  9. Przechowuj w lodówce do momentu podania.

Dodatkowe informacje

WSKAZÓWKA:

*Użyj Kuchcika Plus, aby błyskawicznie ubić gęstą śmietanę! Kuchcik Plus posiada dwa biegi – szybki i mocny lub stały i bezwysiłkowy, a także 6 precyzyjnych mieszadeł. 

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla 8 porcji

  • Olej (np. rzepakowy lub kokosowy)
  • 1 Opakowanie żelatyny
  • 235 ml Zimna smietana kremówka
  • 450 g Serek śmietankowy
  • 90 g Cukier puder
  • 22 ml Sok z cytryny
  • 5 ml Ekstrakt z wanilii

Spód z kruchego ciasta

  • 140 g Herbatniki
  • 45 ml Cukier trzcinowy
  • 60 g Masło
  • 1 szczypta Sól
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2022/23
Pokaż
Metoda płatności
Wysyłka
Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL