Wstecz
Serowe bułeczki pizzowe
Etapy przygotowania
- Do dużej miski do wyrabiania ciasta (3,5L*), wlej letnią wodę, a następnie wmieszaj drożdże do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj mąkę, oliwę z oliwek, cukier i sól, a następnie wymieszaj za pomocą silikonowej łyżki. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne. Upewnij się, że ciasto nie przykleja się do miski ani do dłoni.
- Napełnij większą miskę (6L*), lub zlew do połowy wodą o temperaturze ok. 37°C, uszczelnij miskę 3,5L pokrywką, umieść ją w wodzie i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, ugniataj je przez kilka sekund, aby je ubić i podziel na 4 równe części. Rozwałkuj każdy kawałek na 15 cm okrąg na posypanej mąką powierzchni.
- Umieść 1 łyżkę sosu do pizzy na środku każdego okręgu ciasta, a następnie 15 g sera i trochę bazylii, uważając, aby nie nałożyć zbyt dużo.
- Delikatnie podciągnij brzegi ciasta, aby otoczyć nadzienie. Zabezpiecz wierzch, ściskając ciasto, uważając, aby nie nachodziło nadmiernie na siebie, co mogłoby doprowadzić do nierównej grubości po tej stronie bułki. Odwróć bułeczki tak, aby uszczelniona strona znajdowała się na spodzie. Delikatnie dociśnij je, aby nieco się spłaszczyły.
- Bułeczki możesz upiec w piekarniku na Silikonowej Macie Premium lub na płycie kuchennej w patelni o średnicy 28 cm ze szklaną pokrywą.
- Metoda na kuchence:
Rozgrzej patelnię o średnicy 28 cm ze szklaną pokrywą na średnim ogniu przez 3-4 minuty, z założoną pokrywą.
Umieść bułki na patelni, uszczelnioną stroną do dołu, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, odwróć je i gotuj przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby smaż jeszcze przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor. - Opcja w piekarniku:
Wyjmij ruszt z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200°C. Umieść silikonową Matę Premium na zimnym ruszcie z piekarnika.
Umieść bułeczki na silikonowej macie, uszczelnioną stroną do dołu. Posmaruj bułeczki odrobiną wody lub oliwy z oliwek, aby uzyskać błyszczące wykończenie.
Umieść ruszt z silikonową matą z powrotem w piekarniku na drugim najniższym poziomie i piecz przez ok. 20 minut lub do momentu, aż bułeczki staną się złotobrązowe.
Dodatkowe informacje
*Należy dodać ograniczoną ilość sera, ponieważ nadzienie będzie gotować się w zamkniętym środowisku i będzie uwalniać parę. Przepełnienie może spowodować wyciek podczas pieczenia.
Składniki
Dla 4 porcji
- 150 ml ciepłej wody (±35°C)
- 20 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
- 250 g mąki uniwersalnej
- 15 ml oliwy z oliwek
- 2 ml cukru
- 2 ml soli
Nadzienie
- 20 ml sosu do pizzy
- 60 g rozdrobnionego lub pokruszonego sera (mozzarelli, parmezanu lub gorgonzoli)
- Cienko pokrojona bazylia