Serowy chlebek świąteczny
Etapy przygotowania
- Rozłóż ciasto na pizzę na lekko oprószonej mąką Podkładce do krojenia, używając Noża uniwersalnego z serii Universal pokrój ciasto na 30 kwadratów. Następnie, pokrój ser mozzarella na 30 kawałków.
- Dodaj kawałek mozzarelli do każdego kwadratu ciasta i uformuj kulę, zwijając ją dłońmi. Ściśnij, aby uszczelnić krawędzie.
- Ułóż kulki z ciasta na Silikonowej Macie Premium, górną stroną do dołu, w kształt drzewa, jak pokazano na rysunku (każda kulka powinna się stykać). Ubij jajko i wodę w miseczce Mini Cristallo i lekko posmaruj każdą kulkę ciasta płynem za pomocą Silikonowego Pędzelka.
- Piecz przez 15-20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru (temperatura piekarnika 180°C). Podczas gdy chleb się piecze, podgrzej w mikrofalówce masło w dzbanku Micro Nova Dzbanek 1 l, aż się rozpuści.
- Posiekaj zioła za pomocą SuperSonic Rozdrabniacza i wymieszaj razem z połową parmezanu, serem i masłem.
- Kiedy chleb się upiecze, posmaruj go masłem ziołowym i posyp pozostałym parmezanem. Podawaj od razu.
Dodatkowe informacje
Okres świąteczny zaczyna nabierać kształtów! Ten łatwy do zrobienia i dzielenia się serowy chlebek będzie pięknie prezentował się na Twoim stole, dopóki nie podzielą się nim chętne ręce. Wykonany ze składników, które masz prawdopodobnie już w domu, ten przepis sprytnie przekształci Twoje zapasy w królewską ucztę.
Pozwól nam pokazać Ci, jak możesz być bardziej przyjazny środowisku podczas okresu świątecznego, wyrób w sobie nowe nawyki, które pozwolą zaoszczędzić czas, energię i pieniądze. No dalej! Upiecz ten świat lepszym miejscem wraz z Klubem Zero-Waste Tupperware.
Wskazówka: Została Ci niedokończona porcja chlebka? Przechowuj go w pojemniku Breadsmart Plus. Twoje cudowne dzieło pozostanie świeże na dłużej.
Bonusowa wskazówka: Zastąp mozzarellę i parmezan serem wegańskim, a masło możesz zamienić na margarynę. I co otrzymasz? Przekąskę, którą można się dzielić z osobami na diecie wegańskiej i bezmlecznej.
Dla 6 porcji
- 1 schłodzone ciasto na pizzę
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 200 g mozzarelli
- 30 g masła
- 60 g drobno startego parmezanu
- 3 łyżki posiekanych ziół (np. bazylia, pietruszka, rozmaryn)