Wstecz
SŁODKIE CHRUPIĄCE PALUSZKI
Etapy przygotowania
- Wyjąć kratkę z piekarnika, a następnie rozgrzać go do temperatury 180° C bez termoobiegu.
- Umieścić wszystkie składniki w Shakerze Plus 350 ml. Wymieszać i wstrząsać nim przez ok. 30 sekund.
- Formę Silikonowe Paluszki umieścić na zimnej kratce piekarnika i równomiernie wypełnić jej wnęki do dwóch trzecich wysokości.
- Umieścić ruszt na najniższym poziomie piekarnika i piec przez ok. 17–18 min.
- Przed wyjęciem paluszków z formy, odstawić na 5 minut.
- Powtórzyć Kroki 3,4,5 z pozostałym do wypieku ciastem.
Dodatkowe informacje
Smaki do wyboru:
W Kroku 2 przygotowań, dodać jeden z poniższych składników, aby smak był ciekawszy
• 15 ml / ± 1 łyżka stołowa niesłodzonego kakao
• skórka ½ pomarańczy lub cytryny, startej przy użyciu tarki z Pomocy Kuchennej
• 5 ml / ± 1 łyżeczki proszku waniliowego
• 2 ml / ± ½ łyżeczki cynamonu
• 10 ml / ± 2 łyżeczki liściastej zielonej herbaty
• ⅓ gałki muszkatołowej startej za pomocą tarki z Klik Klaka Zestawu Uzupełniającego
Wskazówka: Wnęki formy Silikonowe Paluszki można posypać rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi, laskowymi, migdałami lub nerkowcami.
Składniki
Dla 8 porcji
- 50 ml mleka
- 1 średnie jajko
- 30 ml oleju roślinnego
- 65 g mąki uniwersalnej
- 2 ml proszku do pieczenia
- 40 g cukru
- 1 szczypta soli