
Wstecz
SZASZŁYKI Z ŁOSOSIEM, TRAWĄ CYTRYNOWĄ I KOPREM WŁOSKIM
Etapy przygotowania
- Za pomocą Noża Uniwersalnego usunąć głąb z kopru włoskiego, a pozostałą część umyć i drobno pokroić na Multi Szatkownicy. Do podstawy nalać 400 zimnej wody, koper wsypać do Micro Niezbędnika i umieścić je na podstawie. Przykryć i gotować pod przykryciem przez 10 minut w kuchence mikrofalowej ustawionej na 900 W.
- Imbir obrać i rozdrobnić za pomocą Rozdrabniacza. Dodać sos sojowy i oliwę, po czym dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatę nałożyć na łososia pociętego na duże kawałki.
- Łodygi trawy owocowej przełamać na pół, tak aby powstały 4 części, na które należy nadziać marynowane kawałki łososia. Zamiast trawy owocowej można użyć drewnianych patyczków. Szaszłyki posypać sezamem i umieścić w niskim sicie. Umieścić sita jedno na drugim. Całość gotować przez 3-4 minuty pod przykryciem przy mocy 600 W. Odstawić na 2 minuty i podać. Wskazówka: Jako dodatek można też przygotować ryż, który łatwo ugotować przy pomocy Ryżowego Garnuszka.

Składniki
Dla 2 porcji
- SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB
- 350 g kopru włoskiego
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego (± 15 ml)
- 1 łyżka oliwy (± 15 ml)
- 300 g filetu z łososia
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- (lub 4 drewniane patyczki)
- 3 łyżki nasion sezamu (± 45 ml)