Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

SZASZŁYKI Z TUŃCZYKA Z MIXEM SAŁAT

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:08 godziny
trudność
średni
czas przygotowania
20 min
czas oczekiwania
25 min
Czas gotowania
23 min

Etapy przygotowania

  1. W Pojemniku do mrożenia 1L wymieszać wszystkie składniki marynaty i pokrojonego na kawałki tuńczyka. Wstawić do lodówki do zamarynowania na 20 minut. 
  2. Do Podstawy od Micro Niezbędnika Maxi wlać 400 ml wody i włożyć do niego Sito Głębokie. Za pomocą Silikonowego Pędzelka delikatnie nasmarować olejem wnętrze 6 Micro Muffinek 80 ml. Umieścić je w Sicie Głębokim. W każdej z 6 Micro Muffinek rozbić 1 jajko. Nie zamykać Micro Muffinek.
  3. Przykryć Pokrywą od Micro Niezbędnika Maxi i gotować w kuchence mikrofalowej przez 7 minut, moc 600 W, jeśli chcemy ugotować jajka na miękko lub 9 minut, jeśli na twardo. Wyjąć Micro Muffinki z Micro Niezbędnika Maxi i odstawić na bok.
  4. Do czystej Podstawy Micro Niezbędnika Maxi wlać 400 ml wody. Odkroić końcówki od zielonej fasolki, obrać i pokroić ziemniaki w kostkę, umieścić je w Sicie Głębokim, a następnie ułożyć składniki na dnie Sita i wstawić Sito do Podstawy. Przykryć Pokrywą i gotować w kuchence mikrofalowej przez ok. 10 minut, moc 900 W.
  5. Zamarynowanego tuńczyka nadziać na bambusowe patyczki do szaszłyków, a następnie obtoczyć w nasionach sezamu. Liście sałaty włożyć do Sita płytkiego i ułożyć na nim szaszłyki.
  6. Pod koniec pierwszego gotowania ziemniaków i zielonej fasoli ułożyć Sito Niskie na Sicie Głębokim, przykryć i gotować w kuchence mikrofalowej przez ok. 4 minut, moc 900 W. Odstawić na 5 minut.
  7. Cebulę i pomidory obrać, następnie pokroić w plasterki za pomocą Multi Szatkownicy (grubość 2).
  8. Na każdym talerzu rozłożyć garść mieszanki sałat, kilka liści kolendry i udekorować jajkiem, pomidorem, cebulą, zieloną fasolą oraz szaszłykiem z tuńczyka. Doprawić wybranym dressingiem, solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje

Odstaw na bok tradycyjną książkę kucharską i wypróbuj kreatywne zestawienie składników, takie jak szaszłyki z tuńczyka w sezamie podawane na pełnowartościowym mixie sałat.  Wystarczy dla całej rodziny, a nawet na następny tydzień, jeśli uniknie się pokusy zjedzenia wszystkich od razu.;)

Recykling

Czy wiedziałaś, że do kompostownika możesz włożyć artykuły ekologiczne jednorazowego użytku takie jak patyczki bambusowe do szaszłyków? Dotyczy to również innych ekologicznych artykułów, w tym:

– Wykałaczki – bez ozdobnych plastikowych flag itp.

– Pałeczki do sushi

– Patyczki do lodów

– Patyczki bambusowe do szaszłyków na grill

– Sztućce bambusowe

– Talerze bambusowe i inne drewniane naczynia

Wskazówka: Do kompostownika można bezpiecznie wrzucać tylko artykuły jednorazowego użytku z ekologicznych materiałów.

Jeśli jesteś koneserem pysznego jedzenia, mamy dla Ciebie serię przepisów na lunch rozpływających się w ustach, które możesz wykorzystać na przygotowanie posiłku do pracy lub na piknik.  Zapoznaj się z naszą serią przepisów na lekkie, letnie propozycje lunchowe i oraz poznaj inne pomysły, które z pewnością okażą się strzałem w dziesiątkę dla podniebienia.

 

 

 

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 6 porcji

  • 275 g świeżego tuńczyka (pokrojonego na kawałki)
  • 1 łyżka oleju (± 15 ml)
  • 6 średnich jajek
  • 150 g zielonej fasoli
  • 150 g ziemniaków
  • 6 bambusowych patyczków grillowych
  • 2 łyżki ziaren sezamu (± 30 ml)
  • 2 liście sałaty
  • 0.5 czerwonej cebuli
  • 150 g pomidorów
  • 500 g mieszanki sałat (umytej i wysuszonej)
  • 2 gałązki kolendry

Marynata

  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu sojowego
  • 2 g świeżego imbiru
  • 2 g fresh lemongrass
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL