TRUSKAWKOWO, SZAMPANOWA GRANITA
Etapy przygotowania
- W Candy Plus 1.25l wymieszać 150 ml szampana z łyżką cukru aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlać pozostały szampan i ponownie wymieszać. Przelać do dwóch pojemników Lodowiec i wstawić do zamrażarki na 8 godzin lub na całą noc.
- W Candy Plus 1,25l wymieszać sok truskawkowy z łyżką cukru aż do całkowitego rozpuszczenia. Przelać do dwóch pojemników Lodowiec i wstawić do zamrażarki na 8 godzin lub na całą noc.
- Umieścić w zamrażarce 6 wysokich, koktajlowych szklanek.
- Wyjąć zamrożone, truskawkowe kostki lodu i przygotować granitę używając Tarki Fusion z końcówką do kruszenia lodu umieszczając ją bezpośrednio nad Pojemnikiem do mrożenia 1,1l.
- Wyjąć zamrożone, szampanowe kostki lodu i przygotować granitę używając Tarki Fusion z końcówką do kruszenia lodu umieszczając ją bezpośrednio nad drugim Pojemnikiem do mrożenia 1,1l.
- Rozłożyć naprzemiennie pokruszoną, smakową granitę w schłodzonych szklankach koktajlowych i serwować natychmiast.
-
Dekoracje smakowe:
Oto 5 propozycji dodatków do smakowej granity, które sprawią, że rozpłynie się ona w ustach:
Świeże truskawki i bazylia
Plaster limonki i sok z limonki
Bita śmietana i świeże borówki lub jagody
Świeże liście mięty i pokrojone owoce mango
Dodatkowe informacje
Jeśli szukasz pomysłu jak się ochłodzić i zrelaksować w nadchodzącym lecie, ta szampanowo – truskawkowo granita z pewnością Ci w tym pomoże. Orzeźwiająca, mrożona uczta dla podniebienia jest prosta w wykonaniu i warta wypicia.
Granita a sorbet, jaka jest między nimi różnica?
Jeśli wcześniej nie miałeś okazji jej spróbować, to granita jest bardzo podobna do sorbetu. Niemniej sorbet ma gładką strukturę, a granita – ziarnistą, mocno rozdrobnioną.
Granitę można przygotować z różnych składników, ale na jej wyjątkowe orzeźwienie wpływają świeże, sezonowe owoce.
Kruszyć lód jak profesjonalista
Dzięki Tarce Fusion z końcówką do kruszenia lodu szybko i w łatwy sposób przygotujesz pyszne mrożone smakołyki! Jest prosta do złożenia i prosta w użyciu, więc śmiało możesz planować kolację lub randkę we dwoje wiedząc, że zaserwujesz wyjątkowy drink.
Dla 6 porcji
Granita z szampanem
- 300 ml 300 ml Szampana, Prosecco lub wina musującego
- 2 łyżki cukru (± 30 ml)
Granita z truskawkami
- 300 ml 300 ml świeżego soku z truskawek
- 1 łyżka cukru (±15ml)