Wstecz
Upiecz własny chleb pita
Pieczone na całym świecie chlebki pita to idealna przekąska, która się sprawdzi w wielu wariantach smakowych. Możesz je zanurzać w niezliczonych dipach i pastach do smarowania.
Etapy przygotowania
- Wymieszaj gorącą wodę, suszone drożdże, cukier i odstaw na 5 minut.
- Wsyp mąkę i sól do Miski do ciasta 3 l i wymieszaj. Zrób dołek pośrodku i dodaj olej.
- Dodaj mieszaninę z drożdżami do środka i ugniataj wszystkie składniki, aż połączą się w jedną całość.
- Zamknij miskę pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 20 minut do wyrośnięcia ciasta.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek o średnicy ok. 30 cm za pomocą regulowanego Wałka do ciasta.
- Ułóż placek na Silikonowej Macie Premium i połóż matę na zimnej kratce od piekarnika, podziel pitę na 8 części za pomocą noża lub radełka.
- Posmaruj ciasto oliwą za pomocą Silikonowego Pędzelka. Następnie udekoruj placek plastrami warzyw i posiekanymi oliwkami. Dobrze dociśnij składniki, zwłaszcza łodygi ziół. Dodaj do warzywnych dekoracji odrobinę oliwy, aby składniki nie przypaliły się i nie odpadły po upieczeniu. Na wierzchu posyp placek solą, sezamem i makiem.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 15-17 minut, aż chlebek się lekko zarumieni.
Dodatkowe informacje
Pieczone na całym świecie chlebki pita to idealna przekąska, która się sprawdzi w wielu wariantach smakowych. Możesz je zanurzać w niezliczonych dipach i pastach do smarowania.
Składniki
Dla 8 porcji
Ciasto
- 150 ml letniej wody
- 1 opakowanie suszonych drożdży (5 g)
- 1 łyżeczka łyżeczka cukru
- 300 g mąki
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- olej kuchenny (do smarowania)
Dodatki
- świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szczypiorek, pietruszka)
- kawałki warzyw, np. żółta, czerwona lub pomarańczowa papryka
- posiekane oliwki
- pokrojona papryka konserwowa
- nasiona granatu
- sól gruboziarnista
- sezam, mak