Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

WANILIOWO-KLONOWA KAWA NA ZIMNO

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
5 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
5 min

Etapy przygotowania

  1. Koncentrat kawy parzonej na zimno
    • 115-125 g średnio mielonej kawy
    • Filtrowana woda, w temperaturze min 1°C – max 25°C
    Umieść metalowy filtr w Kawowej Karafce. Wsyp do filtra kawę aż do linii wskazującej na koncentrat (115-125 g/25-27łyżek).
  2. Powoli nalewaj wodę w temperaturze 1°C – 25°C. Pozwól wodzie opaść na dno karafki przed dodaniem kolejnej porcji wody. Zapobiegnie to przepełnieniu filtra. Napełnij karafkę do linii napełnienia wodą (gdzie stykają się filtr metalowy z lejkiem z tworzywa sztucznego).
  3. Wstaw do lodówki na 8-12 godzin.
  4. Wyciągnij filtr i wyrzucić jego zawartość.
  5. Dodaj 60ml koncentratu kawy parzonej na zimno i pozostałe składniki do Shakera Plus 350ml. Zamknij shaker i potrząsaj nim aż składniki się wymieszają.
  6. Nalej zawartość do szklanki z lodem i podawaj.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 1 porcji

  • 60 ml koncentratu kawy parzonej na zimno
  • 120 ml mleka (lub mleka bez laktozy lub sojowego)
  • 2 ml ekstraktu waniliowego
  • 2 ml syropu klonowego

Do podania

  • Kostki lodu
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL