Wstecz
WANILIOWO-KLONOWA KAWA NA ZIMNO
Etapy przygotowania
- Koncentrat kawy parzonej na zimno
• 115-125 g średnio mielonej kawy
• Filtrowana woda, w temperaturze min 1°C – max 25°C
Umieść metalowy filtr w Kawowej Karafce. Wsyp do filtra kawę aż do linii wskazującej na koncentrat (115-125 g/25-27łyżek). - Powoli nalewaj wodę w temperaturze 1°C – 25°C. Pozwól wodzie opaść na dno karafki przed dodaniem kolejnej porcji wody. Zapobiegnie to przepełnieniu filtra. Napełnij karafkę do linii napełnienia wodą (gdzie stykają się filtr metalowy z lejkiem z tworzywa sztucznego).
- Wstaw do lodówki na 8-12 godzin.
- Wyciągnij filtr i wyrzucić jego zawartość.
- Dodaj 60ml koncentratu kawy parzonej na zimno i pozostałe składniki do Shakera Plus 350ml. Zamknij shaker i potrząsaj nim aż składniki się wymieszają.
- Nalej zawartość do szklanki z lodem i podawaj.
Składniki
Dla 1 porcji
- 60 ml koncentratu kawy parzonej na zimno
- 120 ml mleka (lub mleka bez laktozy lub sojowego)
- 2 ml ekstraktu waniliowego
- 2 ml syropu klonowego
Do podania
- Kostki lodu