Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Wegańska Pizza

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:55 godziny
trudność
średni
czas przygotowania
30 min
czas oczekiwania
1 godzina
Czas gotowania
25 min

Etapy przygotowania

  1. Zagotuj 500 ml (±2 szklanki) wody i zalej nerkowce. Namaczać je przez 30 minut.
  2. Do dużej miski (3,5L*) dodaj 150 ml (±⅔ szklanki) letniej wody, a następnie wmieszaj drożdże do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj mąkę, oliwę z oliwek, cukier i sól, a następnie wymieszaj silikonową szpatułką. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne. Upewnij się, że ciasto nie przykleja się do miski ani do dłoni.
  3. Napełnij większą miskę (6L*), lub zlew do połowy wodą o temperaturze ok. 37°C, uszczelnij miskę 3,5L pokrywką, umieść ją w wodzie i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj wegańską ricottę z nerkowców: Odcedź nerkowce, przepłucz zimną wodą i ponownie odcedź. Drobno rozdrobnij nerkowce i czosnek za pomocą SuperSonic Rozdrabniacza Extra. Dodaj 60 ml (±¼ szklanki) wody, sok z cytryny, sól i płatki drożdżowe (opcjonalnie). Zmiksuj ponownie bardzo dokładnie.
  5. Wyjmij ruszt z piekarnika i rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
  6. Ponownie wyrabiaj ciasto na pizzę przez ok. 30 sekund i oprósz je mąką. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na Silikonowej Macie Premium na okrąg o średnicy ok. 30 cm, a następnie umieść Silikonową Matę Premium na zimnym ruszcie piekarnika.
  7. Rozprowadź sos do pizzy na cieście. Podziel ricottę z nerkowców w równych porcjach i rozprowadź na sosie do pizzy. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki pieczarki.
  8. Posmaruj ricottę i grzyby oliwą z oliwek za pomocą silikonowego pędzelka.
  9. Umieść ruszt na drugim najniższym poziomie w piekarniku i piecz przez ok. 20-25 minut.
  10. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.

Dodatkowe informacje

*Do przygotowania użyj misek z pokrywkami z kolekcji Miski do ciast Plus.

Płatki drożdżowe w przepisie na ricottę z nerkowców dodają rozkosznego, serowego smaku, jednocześnie wzbogacając danie o dodatkowe witaminy i minerały, tworząc pożywne i smaczne połączenie.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 1 porcji

    Wegańska ricotta z nerkowców

    • 560 ml wody
    • 125 g orzechów nerkowca
    • 0.5 ząbka czosnku (obranego)
    • 15 ml soku z cytryny
    • 1 duża szczypta soli
    • 7 ml płatków drożdżowych (opcjonalnie)

    Ciasto

    • 150 ml ciepłej wody (±35°C)
    • 20 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
    • 250 g mąki uniwersalnej
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 2 ml cukru
    • 2 ml soli

    Dodatki

    • 45 ml sosu do pizzy
    • 50 g pieczarek
    • Oliwa z oliwek
    • Bazylia
    Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2023/24
    Pokaż
    • Szybka dostawa
    • Ochrona kupujących & ochrona danych
    • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL