Wstecz
WEGETARIAŃSKIE SAJGONKI NA PARZE
Etapy przygotowania
- Umyć i osuszyć warzywa. Pokroić cukinię i cebule na duże kawałki, umieścić w Supersonic Rozdrabniaczu Extra i posiekać. Następnie przełożyć do miski (na przykład Mega Trójka 2l).
- W Supersonic Rozdrabniaczu Extra rozdrobnić groszek cukrowy, a następnie przełożyć go do miski (na przykład Mega Trójka 2l), wraz z fasolką. Dodać starty imbir, sos sojowy oraz łyżkę oleju sezamowego i całość dokładnie wymieszać za pomocą Neo Silikonowej Łyżki.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. - Okrągłe arkusze papieru ryżowego zanurzyć w wodzie aż do momentu, kiedy staną się elastyczne. Następnie nałożyć 2 łyżki nadzienia na dolną część arkusza zostawiając niewielki odstęp od krawędzi. Złożyć najpierw lewą stronę potem prawą, a następnie dolną część. Całość arkusza z nadzieniem zrolować.
- Pozostałym olejem sezamowym posmarować delikatnie sito niskie i sito głębokie z Micro Niezbędnika Maxi i umieścić w środku sajgonki.
- Podstawę Micro Niezbędnika Maxi napełnić 400 ml wody. Ustawić sito niskie i sito głębokie w podstawie i przykryć. Wstawić do kuchenki mikrofalowej i gotować przez 8 minut, moc 600 W.
- Odstawić na 10 minut, a następnie podawać sajgonki z sosem orzechowym.
Składniki
Dla 2 porcji
- 1 mała cukinia
- 2 cebule dymki
- 100 g groszku cukrowego
- 100 g strączków świeżej fasoli
- 1 mały kawałek (2-3 cm) startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- Sól i pieprz
- 6 okrągłych arkuszy papieru ryżowego
- Wegański sos orzechowy do polania