Wielkanocne Bułeczki Zajączki
Odkryj tradycyjny sposób pieczenia z zachowaniem zasad zero waste
Etapy przygotowania
- Dodać do Miski do ciasta Plus 1L drożdże, 10 g mąki, 5 g cukru i 125 ml ciepłej wody (37-43ºC). Dobrze wymieszać składniki za pomocą Neo Silikonowej Łyżki, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut lub do momentu spienienia się składników.
- Przesiać do Miski do ciasta Plus 3,5L pozostałą mąkę i przyprawy, a następnie wymieszać do połączenia. Dodać cukier i olej, a następnie wymieszać, rozcierając palcami, aż powstanie masa o konsystencji przypominającej bułkę tartą. Dodać rodzynki lub czekoladę w kawałeczkach.
- Na środku mieszanki w misce zrobić wgłębienie, dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe 125 ml wody. Połączyć, aby powstało ciasto. W razie potrzeby dodać więcej wody, po 1 łyżce na raz.
- Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką Stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Przełożyć ciasto do czystej, lekko naoliwionej Miski do ciasta Plus 3,5L i przykryć. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut lub do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyłożyć wyrośnięte ciasto na lekko oprószoną mąką Stolnicę i delikatnie zagnieść. Podzielić na 12 równych kulek. 8 kulek zagnieść w okrągłą bułeczkę i umieścić w Silikonowej Macie Premium. Pozostałe 4 kulki przekroić na pół. Każdy kawałek zwinąć w walec i przeciąć na pół, aby uformować uszy. Przymocować do dużych kulek na macie, sklejając je wodą. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut lub do podwojenia rozmiaru.
- Rozgrzać piekarnik do 180ºC, a następnie umieścić Silikonową Matę Premium na zimnej kratce lub metalowej blasze i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 8-10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
- Wyjąć z piekarnika za pomocą Silikonowej Rękawicy, posmarować dżemem morelowym i pozostawić do ostygnięcia.
Dodatkowe informacje
Jeśli pieczenie sprawia Ci radość jak skaczącemu króliczkowi – witaj w klubie! Klub Zero Waste Tupperware® przedstawia nowy przepis, który jest nie tylko pyszny, ale także przyjazny dla środowiska, tradycyjny i wegański. Przygotuj się, aby złapać w ręce ciasto i upiec te wielkanocne zajączki!
Wskazówka: Wyrastanie ciasta jest jak robienie magicznych sztuczek: Rośnie i podwaja swoją objętość dzięki drożdżom, wodzie i naturalnym reakcjom chemicznym! Aby mieć pewność, że pozwolimy magii wykonać swoją pracę, musimy pozostawić ciasto w misce, która jest co najmniej dwa razy większa od ciasta, przykryć ją czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do odpoczynku.
Zabierzmy się do dekorowania naszych wielkanocnych zajączków
Jeśli udało Ci się powstrzymać chęć zjedzenia swoich eko zajączków, chcielibyśmy powiedzieć: Gratulujemy – masz silną wolę i udało Ci się przejść do najfajniejszej części przepisu!
Aby udekorować nasze zajączki, zmieszamy następujące składniki, aby zrobić lukier: 150 g cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, szczyptę soli i 1 łyżkę wybranego mleka roślinnego. W razie potrzeby dodaj kilka kropli barwnika i wypełnij tą mieszanką Dekorator Tuba. Zabawa z różnymi rodzajami końcówek i tworzenie różnych kształtów będzie świetną zabawą dla całej rodziny!
I nasze wielkanocne bułeczki zajączki są gotowe do podania podczas wielkanocnych uroczystości! Teraz możesz je zabrać ze sobą wszędzie dzięki Pojemnikowi na tort Twist, który sprawi, że pozostaną pyszne i świeże jak wiosenny kwiat!
Spraw, by Twój dom rozkwitł tej wiosny i spędź najlepszy czas z rodziną, grając w tradycyjne gry i dekorując dom w ekologiczny sposób!
Dla 8 porcji
Składniki na 8 Bułeczek Zajączków
- 14 g suszonych drożdży
- 385 g mąki pszennej
- 45 g cukru
- 250 ml wody
- 0.5 łyżka mieszanki przypraw korzennych
- 0.5 łyżka mielonego cynamonu
- 50 ml oleju
- 120 g czekolady w kawałkach lub rodzynek
- 60 g dżemu morelowego