Wstecz
WŁOSKA ZAPIEKANKA Z FUSILLI
Etapy przygotowania
- Podgrzać piekarnik do 230°C.
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, ale skrócić czas gotowania o 2 minuty.
- Obrać paprykę i pokroić ją w paski. Obrać cebulę i rozdrobnić ją w Supersonic Rozdrabniaczu Wysokim.
- Wymieszać w Ultra Pro 2l paprykę, cebulę i oliwę z oliwek.
- Przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej (moc 600W), na 7 minut, mieszając w połowie.
- Pomidory koktajlowe przekroić na pół.
- Obrać czosnek. Posiekać go wraz z bazylią i parmezanem w Supersonic Rozdrabniaczu Wysokim. Dodać śmietanę, sól i pieprz i ponownie wymieszać.
- Dodać do Ultra Pro 2l pomidory koktajlowe, makaron fusilli i zawartość Rozdrabniacza. Delikatnie wymieszać za pomocą Neo Silikonowej Łyżki.
- Pokroić kulki mozzarelli i rozrzucić na wierzchu, a następnie piec całość w piekarniku bez przykrycia przez około 15 minut.
Dodatkowe informacje
Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej:
W miejsce kroku 5, przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, a następnie kontynuuj od kroku 6.
Składniki
Dla 6 porcji
- 300 g makaron fusilli
- 2 zielone papryki (± 250 g każda)
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek (± 30 ml)
- 250 g pomidorków cherry
- 1 ząbek czosnku
- 20 liści bazylii
- 40 g sera typu Parmesan (tartego)
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- sól i pieprz
- 2 kulki mozzarelli (± 125 g każda)