Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

WŁOSKA ZAPIEKANKA Z FUSILLI

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
37 min
trudność
średni
czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
22 min

Etapy przygotowania

  1. Podgrzać piekarnik do 230°C.
  2. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, ale skrócić czas gotowania o 2 minuty.
  3. Obrać paprykę i pokroić ją w paski. Obrać cebulę i rozdrobnić ją w Supersonic Rozdrabniaczu Wysokim.
  4. Wymieszać w Ultra Pro 2l paprykę, cebulę i oliwę z oliwek.
  5. Przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej (moc 600W), na 7 minut, mieszając w połowie.
  6. Pomidory koktajlowe przekroić na pół.
  7. Obrać czosnek. Posiekać go wraz z bazylią i parmezanem w Supersonic Rozdrabniaczu Wysokim. Dodać śmietanę, sól i pieprz i ponownie wymieszać.
  8. Dodać do Ultra Pro 2l pomidory koktajlowe, makaron fusilli i zawartość Rozdrabniacza. Delikatnie wymieszać za pomocą Neo Silikonowej Łyżki.
  9. Pokroić kulki mozzarelli i rozrzucić na wierzchu, a następnie piec całość w piekarniku bez przykrycia przez około 15 minut.

Dodatkowe informacje

Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej:

W miejsce kroku 5, przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, a następnie kontynuuj od kroku 6.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 6 porcji

  • 300 g makaron fusilli
  • 2 zielone papryki (± 250 g każda)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (± 30 ml)
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 liści bazylii
  • 40 g sera typu Parmesan (tartego)
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • sól i pieprz
  • 2 kulki mozzarelli (± 125 g każda)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL