Be a Hostess
Back

WŁOSKA ZAPIEKANKA Z FUSILLI

Add to my recipes
total time
37 min
difficulty
average
preparation time
15 min
cooking time
22 min

Preparation steps

  1. Podgrzać piekarnik do 230°C.
  2. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, ale skrócić czas gotowania o 2 minuty.
  3. Obrać paprykę i pokroić ją w paski. Obrać cebulę i rozdrobnić ją w Multi Rozdrabniaczu.
  4. Wymieszać w Ultra Pro 2l paprykę, cebulę i oliwę z oliwek.
  5. Przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej (moc 600W), na 7 minut, mieszając w połowie.
  6. Pomidory koktajlowe przekroić na pół.
  7. Obrać czosnek. Posiekać go wraz z bazylią i parmezanem w Multi Rozdrabniaczu. Dodać śmietanę, sól i pieprz i ponownie wymieszać.
  8. Dodać do Ultra Pro 2l pomidory koktajlowe, makaron fusilli i zawartość Multi Rozdrabniacza. Delikatnie wymieszać za pomocą Neo Silikonowej Łyżki.
  9. Pokroić kulki mozzarelli i rozrzucić na wierzchu, a następnie piec całość w piekarniku bez przykrycia przez około 15 minut.

Additional notes

Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej:

W miejsce kroku 5, przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, a następnie kontynuuj od kroku 6.

Add to my recipes Print recipe

Ingredients

For 6 servings

  • 300 g makaron fusilli
  • 2 zielone papryki (± 250 g każda)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (± 30 ml)
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 liści bazylii
  • 40 g sera typu Parmesan (tartego)
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • sól i pieprz
  • 2 kulki mozzarelli (± 125 g każda)
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień Zima 2021 / 2022
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption