Be a Hostess
Back

EKO-GOTOWANIE JEST PROSTE!

Add to reading list

Chcesz być częścią idei ekologicznych rozwiązań w życiu codziennym? Zacznij od swojej kuchni! Od używania ekologicznych produktów, po łatwe i przyjazne środowisku sposoby wykorzystania wszystkich produktów spożywczych i pozostałości z jedzenia. Mamy dla Ciebie wiele porad i wskazówek, które z pewnością okażą się pomocne. #NoTimeToWaste

 

Przejrzyj swoje zapasy

Zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź, co masz w swoich szafkach, spiżarni, zamrażarce i lodówce. Prawdopodobnie masz pod ręką wiele produktów, których potrzebujesz, aby przygotować posiłki.  Oznacza to, że zaoszczędzisz czas i pieniądze na zbędne zakupy. Poznaj nasze wskazówki dotyczące ekologicznych nawyków w kuchni i zainspiruj się.

 

Wskazówka Tupperware: wybierając się na zakupy, staraj się kupować produkty lokalne.  Odwiedzaj bazarki i wspieraj lokalnych dostawców i sprzedawców. W ten sposób nie tylko wiesz, co kupujesz i skąd pochodzi ta żywność, lecz również wspierasz lokalną gospodarkę.

Wykorzystanie mięsa

Mimo iż spożywanie mniejszej ilości mięsa jest łatwym i ważnym sposobem na zmniejszenie śladu węglowego w środowisku*(1), nie oznacza to, aby całkowicie z jedzenia mięsa zrezygnować. Ważne aby podejść do jego przygotowania odpowiedzialnie i z troską o środowisko. Przykładowo, jeśli zostały Ci resztki mielonego mięsa, nie wyrzucaj go, lecz użyj do przygotowania Jajek po hiszpańsku lub wykorzystaj do zrobienia Chili con carne. (2) Natomiast resztki mięsa do hamburgerów jakie masz w lodówce przekształć w mini tartinki z różnymi dodatkami, takimi jak ser, ogórki, pomidory, chrzan itp. (3) A jeśli są to resztki kurczaka wykorzystaj je do Sałatki Cezar lub pokrój w kostkę i dodaj do zupy. (3)

Wykorzystanie warzyw i owoców

Ogranicz marnotrawienie świeżych produktów. Kupuj tylko to, co jest Ci naprawdę potrzebne i zwróć uwagę na właściwe przechowywanie. Doskonale sprawdzą się tutaj pojemniki z serii Ventsmart lub Pojemniki do mrożenia. Oto proste pomysły i przepisy na posiłki z wykorzystaniem przechowywanych warzyw i owoców:

• Podsmaż lekko uschniętą sałatę z odrobiną oliwy z oliwek, czosnkiem i sosem sojowym; ten pomysł jest inspirowany kuchnią azjatycką.

• Miękkim jabłkom daj drugą szansę, wykorzystując je do zrobienia domowej szarlotki lub bułeczek cynamonowych z jabłkami.

• Skórkę z Parmezanu dodaj do zupy, gulaszu lub risotto, aby „zaostrzyć” smak tych posiłków; pamiętaj, aby wyjąć ją przed podaniem potrawy.

• Zblanszuj liście marchewki i udekoruj nimi marchewkowy flan.

• Obierz wszystkie warzywa jakie posiadasz i zamroź je w zamrażarce w Pojemnikach do mrożenia.  Jak już nie masz miejsca przełóż zamrożone warzywa do Micro Nova 2,25 l i ugotuj domową zupę.

• Skórki z warzyw wykorzystaj do przygotowania bulionu lub rosołu.

• Warzywa i owoce, które już zaczynają więdnąć lub się psuć wykorzystaj do zrobienia zdrowego smoothie lub wartościowego koktajlu. Przelej koktajl do Eco+ Kubka 470 ml.

 

Wskazówka Tupperware: wykorzystaj dojrzałe owoce oraz warzywa i zrób na przykład: pyszny, bananowy chleb, pożywne ciasto marchewkowe, energetyzujące smoothie lub kolorowy, witaminowy koktajl. Pamiętaj aby wszystkie obierki, końcówki czy skórki umieszczać w Neo Pomocniku, które potem nadadzą się do wrzucenia do kompostownika #NoTimeToWaste.

 

Wykorzystanie jajek

Niejednokrotnie podczas gotowania lub pieczenia w kuchni z wykorzystaniem jajek, zostają Ci albo białka albo żółtka. Trudno tego uniknąć. Podpowiemy Ci jak je wykorzystać, aby się nie zmarnowały #NoTimeToWaste:

• Żółtka z jaj użyj do zrobienia sosu carbonara lub domowego majonezu

• Z białek zrób pyszne, domowe mini bezy

• Dodaj białka do ciasta czekoladowego

• Dodaj żółtka do domowego makaronu, pięknie podkreślą jego kolor (4)

• Z jajek, które są już pozbawione skorupki zrób zdrowy omlet w naszym Jajecznym Garnuszku lub

• Obtocz w jajku kromki dowolnego pieczywa i podaj na śniadanie francuskie tosty

Wykorzystanie nabiału

Nadmiar produktów mlecznych, takich jak mleko i różnorodne sery włóż do zamrażarki, aby przechować je na dłużej. Ważne aby sery pokroić na małe kawałki lub nawet zetrzeć na tarce. Mleko możesz włożyć w opakowaniu, pamiętając przy tym, żeby po wyjęciu z zamrażarki wstrząsnąć kartonem.

 Oto kilka innych pomysłów na wykorzystanie nadmiaru lub resztek nabiału:

• Przegotowane mleko może posłużyć jako alternatywa do bitej śmietany (5). Włóż je zamrażarki na 30 minut, aby trochę zgęstniało, a następnie ubij za pomocą Kuchcika.

• Resztki sera pleśniowego doskonale sprawdzą się dodane do kremu z selera, natomiast rozdrobniony kozi ser dodany do soczewicy stanowić będzie ciekawą w smaku bazę pod wieczorne posiłki.

• Wiórkami sera gouda czy plasterkami innego żółtego sera można przełożyć upieczoną na chrupko, czerwoną paprykę i kromki chleba. Powstanie z tego sandwich z grilla, rozpływający się w ustach. (6)

 

Wskazówka Tupperware: sery, które nadają się do mrożenia: Cheddar, Gouda, Swiss, Havarti, Emmental, Parmezan, Feta, Mozzarella. Sery, których nie należy zamrażać: Brie, Camembert, Stilton, twarogi, sery o niskiej zawartości tłuszczu. (7)

Inspiracje na 3-daniowy posiłek z wykorzystaniem warzyw i owoców, które akurat posiadasz w kuchni

Oto eko 3-daniowy posiłek, który zainspiruje Cię do przygotowania własnego przepisu z wykorzystaniem resztek sezonowych i lokalnych warzyw i owoców.

• Przystawka: orzeźwiająca i łagodna zupa z liści rzodkiewek

• Danie główne: chrupiące, smaczne placki z musem z białej fasoli

• Deser: wytworne, cynamonowo-gruszkowe parfait

 

Podziel się z nami swoim przepisem #ZeroWaste na Instagramie z hashtagiem #NoTimeToWaste. Szukasz więcej wskazówek i inspiracji do kuchni, które wesprą Cię w byciu eko każdego dnia? Zajrzyj do naszego artykułu: 

Co zrobić, aby Twoja wymarzona kuchnia była przyjazna środowisku?

 

Add to reading list Print article
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Wiosna Lato 2021
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption