Be a Hostess
Back

JAK WYKORZYSTAĆ JEDZENIE POZOSTAŁE Z WEEKENDU?

Add to reading list

Dziś pokażemy jak wykorzystać resztki jedzenia, tak by stworzyć efektowne, pełne smaku potraw. Sprawdź jak nadać drugie życie weekendowym potrawom 😉

Kurczak

Czy myślałeś o bardziej eko i niedrogiej opcji spożywania posiłków w ciągu tygodnia? Jeśli tak, to możesz np. resztki z kurczaka wykorzystać do zrobienia sałatki lub klopsików drobiowych. Jako szybki i prosty sposób zrobienie obiadu rodzinnego polecamy również zrobienie potrawki z kurczaka lub lasagne z kurczakiem i cukinią.

Stek

Najlepszym sposobem na rozmrożenie steka jest włożenie go do piekarnika rozgrzanego do 120 C, na 20 min. Następnie należy przełożyć go na patelnię i podsmażać maśle z każdej strony po 1 minucie. Po usmażeniu przełożyć na deskę i pokroić na cienkie plastry. Podawać z kawałkami pieczonej dyni.

 

Makaron

Kto z nas nie lubi pysznych, tradycyjnych włoskich dań. Dlaczego zatem nie wykorzystać resztki mięsa czy warzyw i nie zrobić smacznej pasty caprese lub sosu bolońskiego do sałatki makaronowej.

 

Ryż

To doskonały składnik, który może być dodawany dosłownie do wszystkiego. To właśnie ryż bardzo często stanowi podstawę dla wielu posiłków. Jeśli zostanie, użyć go do sałatek, mięs lub ryb. Wygodnie jest go przygotować wcześniej i wstawić do lodówki w pojemnikach Zawsze Sypkie. A jeśli chcesz, aby Twoje kubki smakowe miały wyjątkowe doznania a potrawy wyglądały efektowniej, wykorzystaj w tym celu Foremkomanię. Rada Kucharza: Jeśli chcesz, aby Twoja potrawa z ryżem była bardziej wyrafinowana, zrób hamburgery ryżowe lub kokosowe curry.

Warzywa

Nie masz pomysłu jak wykorzystać resztki warzyw? Jest wiele możliwości na szybkie przygotowanie wartościowego dania takiego jak wegetariańskie quiche lub kuskus. Z warzyw, które Ci zostały możesz oczywiście też przygotować smaczną i zdrową zupę. I zabrać ją do pracy w naszym nieocenionym Kubku Cristallo.

3 Porady na efektowne wykorzystanie resztek:

Oto 3 sposoby na upiększenie dań i potraw z resztek jedzenia:

• Dodaj orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika lub innych dodatków z zawartością białka, aby nieco wzbogacić swoje potrawy

• Udekoruj danie z resztek tartym lub pokrojonym w plasterki serem

• Do sałatki zawsze możesz dodać zdrowe i wartościowe awokado, całość polać ulubionym sosem.

Szukasz więcej eko wskazówek jak nie marnować jedzenia w okresie świątecznym? Sprawdź wpis o jadalnych, świątecznych dekoracjach.

Add to reading list Print article
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Wiosna Lato 2021
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption