
NOWE ŻYCIE JEDZENIA POZOSTAŁEGO PO ŚWIĘTACH
Czy twoja lodówka pełna jest pozostałości jedzenia po świętach? Poniżej 5 łatwych i prostych sposobów na nowe życie resztek żywności ze świąt. Nie obawiaj się użyć swojej kreatywności podczas przygotowywania potraw – twoim celem jest idea „zero waste” i smak dań, który zaskoczy wszystkich 🙂 #NoTimeToWaste
Przygotuj sałatkę
Sałatki dają wiele zabawnych i różnorodnych możliwości nadaniu resztkom jedzenia drugiego życia. Pokrój indyka czy kurczaka, który ci został ze świąt wraz z koktajlowymi pomidorkami i szczypiorkiem, oraz rukolą i komosą ryżową, aby nadać sałatce egzotyczny, peruwiański smak. Opcją jest też zrobienie kolorowej sałatki ziemniaczanej, jeśli oczywiście zostały Ci jakieś ziemniaczki lub inne warzywa.
Rada: Do sałatek staraj się używać świeżych sałat oraz ogólnie zakupionych składników na wagę; niech nie będą paczkowane. Kupione luzem są nie tylko bardziej wartościowe, ale przede wszystkim tańsze.
Zrób zupę
Wiadome jest, że zupy są bardzo zdrowe i pożywne a przy tym łatwe do zrobienia przy maksymalnym wykorzystaniu resztek jedzenia ze świąt. Wymieszaj, a następnie zmiksuj wszystkie resztki warzyw oraz kurczaka z imbirem, czosnkiem i szafranem. Powstanie zupa w stylu detoks. Pozostałymi resztkami możesz również urozmaicić pikantną zupę indyjską z ciecierzycy.
Rada: Zupa może posłużyć również, jako wywar do pieczeni, do sosów do makaronu.
Hamburger lub Wrap
Zastanawiasz się jak wykorzystać pozostały po świętach farsz? Spróbuj go zmielić wraz z resztkami świątecznej jagnięciny czy wołowiny i zrobić na kształt pysznego hamburgera z ziołowym jogurtem. Jako alternatywę może wybrać po prostu zrobienie hamburgera świątecznego, a nawet iść krok dalej i wykorzystać resztki jedzenia, jako farsz do wrapu lub dodatek do kasz, warzyw czy mięsa.
Dodaj do makaronów
Wszelkie dania z makaronów to doskonałe potrawy, które wręcz pochłoną różnorodne resztki jedzenia. Dodaj więc resztki z warzyw czy mięsa do klasycznego spaghetti bolognese. Lub zrób z warzyw i sera sałatkę albo frittatę.
Włóż do zamrażarki
Przechowuj pozostałe po świętach jedzenie czy potrawy w zamrażarce, nie zapominając użyć w tym celu Pojemników do mrożenia. Kiedy tylko zechcesz możesz je wyjąć, rozmrozić, podgrzać i ponownie serwować na stole. Pamiętaj, że najlepsze jedzenie, to takie jedzenie, którego się nie marnuje. #NoTimeToWaste Rada dotycząca zamrażania: W zamrażarce ułóż na wierzchu te pojemniki z jedzeniem, które są do szybkiego spożycia.
Nowe przeznaczenie jedzenia pozostałego po świętach
Szukasz więcej sposobów na wykorzystanie jedzenia ze świąt? Co powiesz na przygotowanie poświątecznej kolacji dla przyjaciół i znajomych? Oni przyniosą swoje jedzenie i stworzycie razem ulubione dania. Opcją jest również oddanie jedzenia potrzebującym czy instytucjom charytatywnym, jeśli oczywiście jest to żywność trwała i jeszcze nienapoczęta.
Zainteresowany naszymi innymi eko poradami? Zajrzyj na naszego bloga, aby Twoje święta były jak najbardziej w stylu eko.