PROSTE POMYSŁY NA WIELKANOC: TWÓJ SPOSÓB NA PRZETRWANIE ŚWIĄTECZNYCH PRZYGOTOWAŃ
Uwielbiasz kreatywność, ale przytłaczają Cię codzienne obowiązki? Nie przejmuj się. Mamy dla Ciebie wiele łatwych, inspirujących pomysłów na wielkanocne dekoracje i świąteczne wypieki. Dzięki temu poświęcisz mniej czasu na przygotowania, a więcej na cieszenie się tym wyjątkowym okresem – i własną kreatywnością.
Nie tylko jajka
Dekoracje wielkanocne to nie tylko jajka w różnych postaciach!
Przekonaj się o tym, ozdabiając wierzch Cytrynowego Ciasta z serkiem mascarpone! To pachnący i świeży powiew wiosny!
Ukryty Zajączek (1)
Nie byłoby Świąt Wielkanocnych bez symbolicznego zajączka! Oto pomysł na słodką dekorację, która z pewnością wywoła uśmiech u dzieci w każdym wieku.
Potrzebne będą:
• 300 ml gęstej śmietany (schłodzonej); (± 1 ¼ szklanki)
• 100 g cukru pudru (± ¾ szklanki)
• 5 ml ekstraktu z wanilii (± 1 łyżeczka)
• 225 g serka mascarpone (wyjęty wcześniej z lodówki)
• 300 g wiórek czekoladowych (zielonych)
• Masa cukrowa (biała i czerwona)
• Spożywczy klej cukrowy
• Jajka czekoladowe lub z cukru
Wykonanie:
1. Umieścić w Kuchciku Plus śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość ubijać na pierwszym biegu aż do uzyskania sztywnej masy. Dodać serek mascarpone, przestawić bieg drugi i ponownie ubijać, aby powstała gładka i kremowa konsystencja.
2. Przy użyciu Neo Silikonowej łyżki rozprowadzić masę na wierzchu cytrynowego ciasta aż do całkowitego pokrycia.
3. Udekorować zieloną posypką czekoladową, aby stworzyć imitację trawy w ogródku (można stworzyć własne wiórki przy użyciu Francuskiego Młynka lub Tarki Fusion z końcówką wiórki!)
4. Aby uformować własnego zajączka należy zrolować kawałek masy cukrowej na kształt jajka i umieścić go na płasko na Silikonowej Macie. Zrobić ogon poprzez dodanie kolejnego kawałka masy cukrowej i zrobienie na nim drobnych i gęsto naznaczonych kreseczek, aby uzyskać efekt spuszonego futerka.
5. Czas na zajęcze łapki. Oddzielić małą część masy i uformować kształt łapek. Udekorować czerwoną masą cukrową.
6. Użyć spożywczego kleju cukrowego do scalenia wszystkich elementów: korpusu, ogonka i łapek.
7. Na koniec całość kompozycji udekorować małymi czekoladowymi jajkami lub innymi kolorowymi cukiereczkami.
Kwiaty jadalne
Nie wszystkie kwiaty są jadalne, ale te, które są z pewnością pięknie udekorują ciasto. A jeśli chodzi o ich przygotowanie jest to prostsze niż Ci się wydaje. W taki oto sposób:
Potrzebne będą:
• 175g drobnego cukru
• Sok wyciśnięty z 1 cytryny
• Jadalne kwiaty (krystalizowane fiołki, stokrotki lub bratki)
Wykonanie:
1. Wybierz rodzaj kwiatów: fiołki, stokrotki, bratki, forsycje doskonale się nadadzą, no chyba, że masz jeszcze inne, swoje ulubione, które chciałabyś wykorzystać. Jakie byś nie wybrała, w każdym przypadku – kwiaty jadalne rządzą!
2. Wymieszaj wyciśnięty sok z cytryny z drobno krystalicznym cukrem aż do uzyskania konsystencji syropu. Następnie powstałym lukrem polej wierzch ciasta tak, aby nie spływał on poza brzegi.
3. Oddzielone od łodyżek, osuszone kwiaty ułóż na wierzch ciasta na niezastygły jeszcze lukier. Gdy lukier zastygnie, spełni się doskonale w roli kleju, który sprawi, że ułożone na cieście kwiatki będą się na nim trzymały tworząc stabilną dekorację.
4. Pamiętaj aby kilka kwiatów zostawić. Odrywając płatek po płatku możesz na koniec oprószyć nimi jeszcze wierzch ciasta, aby były dodatkową ozdobą jako przepiękne dopełnienie Twojego dzieła. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia, a następnie pokrój ciasto na kawałki i podaj z kawą lub ulubioną herbatą. (2)
Wielkanocne, bezowe gniazda
Niech ozdobne gniazda wykonane z bezy i słodkich dodatków będą wyjątkową dekoracją na Twoim wielkanocnym stole. Do dekoracji możesz wykorzystać bitą śmietanę, sezonowe owoce i miniaturowe, czekoladowe jajka. Wyglądają tak pięknie, a także są łatwe i szybkie w wykonaniu. Jako bazy wykorzystaj nasz przepis na Mini Bezy i bądź jak najbardziej kreatywny.
Wskazówka: Zamiast zwykłej łyżki użyj Dekoratora tuby, aby nadać ładny, wysoki kształt bezom, dzięki czemu powstaną wygodne wgłębienia w „gniazdach” co sprawi, że łatwiej będzie je wypełnić bitą śmietaną, owocami czy czekoladowymi jajkami.
Ciasteczkowe Lizaki
Upiecz zwykłe ciasto, uformuj z niego kulki i umieść je Silikonowych Mini Kopułkach. Następnie powkładaj w kulki bambusowe lub drewniane patyczki (używane do mini szaszłyków) tak, aby powstały ciasteczkowe lizaki.(3). Pozwól dzieciom udekorować je roztopioną czekoladą, kolorową posypką czy dekoracyjnymi cukiereczkami. Do przygotowania takich lizaków świetnie sprawdzi się ciasto, które nam zostało podczas przygotowywania innych wypieków (jeśli się tak zdarzy, że będziesz je miał; -).
Marchewkowe rożki
Słodkie przysmaki i smakołyki na czele z wielkanocnym zajączkiem podkreślają wyjątkowość tych Świąt. Mamy nadzieję, że nasze Marchewkowe rożki sprawią radość również i Wam.
Potrzebne będą:
• 1 kawałek ciasta francuskiego: kupnego i zrolowanego
• 1 żółtko
• 1 łyżka wody
• Nadzienie do wyboru na przykład pasta jajeczna lub pasta z tuńczyka
• Garść szczypiorku lub natki pietruszki
• Czerwony barwnik spożywczy
Wykonanie:
1. Wyjąć kratkę z piekarnika i rozgrzać go do 200 C.
2. Z ciasta francuskiego wyciąć paski za pomocą obcinacza z zestawu Rożkomanii.
3. Owinąć paskami 4 Rożki Rożkomanii.
4. Użyć Silikonowego Pędzelka do wymieszania żółtek i jednej łyżki wody. Dodać kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego, tak aby powstała konsystencja o zabarwieniu pomarańczowym.
5. Umieścić Silikonową Matę Premium na kratce piekarnika i ułożyć na niej 4 Rożki Rożkomanii.
6. Piec przez około 12 minut, następnie pozostawić do ostudzenia przed wyjęciem z piekarnika.
7. Napełnić 4 Rożki Rożkomanii ulubionym pikantnym nadzieniem do wyboru (guacamole, tzatziki lub serek smakowy idealnie sprawdzą się na przystawkę).
8. Dodać na wierz łodyżki szczypiorku, natki pietruszki lub liście selera, aby rożki przybrały kształt prawdziwej marchewki.
To do dzieła! A jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na wypełnienie swoich rożków, sprawdź nasze, proste wskazówki na Wielkanoce przysmaki.
Źródła:
(1) Burrowing Bunny:https://zuckerdeern.de/oster-biskuitrolle/
(2) Edible flowers: https://www.greatbritishchefs.com/recipes/lemon-drizzle-cake-edible-flowers-recipe