Be a Hostess
Back

PRZEMYŚLANE GOTOWANIE , CZYLI PRZEWODNIK JAK OSZCZĘDZIĆ CZAS PRZYGOTOWUJĄC POSIŁKI

Add to reading list

Ugh. Nadszedł czas, aby wyjść z łóżka. Ale łóżko jest takie ciepłe. Mówisz, że jeszcze tylko pięć minut. My mówimy – zostań w łóżku. Jest to możliwe dzięki naszemu przewodnikowi o przygotowywaniu posiłków. Postępuj zgodnie z jedną wskazówką lub stosuj się do wszystkich, a zaoszczędzisz mnóstwo czasu w ciągu tygodnia!

Podstawy

1. Gotuj wszystko na raz – nie zwlekaj z przygotowaniem posiłku. Zamiast  tego zainwestuj kilka godzin w weekend, aby gotować posiłki na cały tydzień. Użyj kolekcji Odyseja do podzielenia i przechowywania wszystkiego. Przygotuj, podziel na porcje, schłodź lub zamroź, a następnie szybko podgrzej w kuchence mikrofalowej, gdy będziesz głodny.

2. Składniki do przygotowania posiłku – Nie masz czasu na przygotowanie na raz całego posiłku? Nie ma problemu!  Za pomocą Micro Szybkowaru możesz wcześniej ugotować podstawowe składniki, takie jak ryż lub makaron, na paellę, zupy, gulasz i inne potrawy. Następnie, po prostu dodawaj resztę składników na szybkie i łatwe posiłki w tygodniu.

3. Wykorzystaj w jak największym stopniu pozostałości – Ogranicz ilość odpadów spożywczych i jednocześnie rozwiąż problem z przygotowaniem posiłków. Niezależnie od tego, czy jest to bulion z sobotniego obiadu, czy też trochę sosu pomidorowego i kurczaka z piątkowej pizzy, przechowuj je w Pojemnikach do mrożenia, aby składniki były świeże i gotowe do użycia w środku tygodnia. 

Bądź przygotowany

Teraz, gdy znasz już podstawy  przemyślanego gotowania i przygotowywania posiłków, oto kilka sposobów, aby upewnić się, że Ty i Twoja kuchnia jesteście gotowi na gotowanie jak profesjonalista!

1. Stwórz przestrzeń – Wyczyścić zamrażarkę, aby mieć dużo miejsca na przechowywanie wcześniej przygotowanych posiłków. Kolekcja Polarnik Plus posiada doskonałe pojemniki do przechowywania świeżej żywności do czasu, gdy będziesz gotowy do jej spożycia. Możesz zamrozić wszystkie rodzaje jedzenia: ryż, klopsiki, mięso, płatki owsiane, sosy, zupy, chleb, owoce, fasolę, chili, muffiny, ciasta, placki i zapiekanki.

2. Podziel gotowe posiłki- Powiedzmy, że właśnie zrobiłaś dużą partię sosu do makaronu. Podziel go na 6-8 porcji. Użyj łatwych w użyciu pojemników Tupperware, które pozwalają kontrolować wielkość porcji – idealne dla tych, którzy liczą kalorie!

3. Zachowaj świeżość – nie pozwól, aby wszystkie wysiłki z przygotowań do posiłku poszły na marne. Przechowuj jedzenie w dobrej jakości pojemnikach do przechowywania, aby zachować jego świeżość od zamrażarki do lodówki i kuchenki mikrofalowej. Pojemniki Tupperware są nie tylko wytrzymałe i trwałe, ale mogą być używane wielokrotnie. Nie musisz więc czuć się winny i używać pojemników jednorazowych lub plastikowych folii, które mogą być szkodliwe dla środowiska.

Zainspiruj się

Masz ogromną chęć i intencje, aby zrobić dużą partię….czegoś! Gdybyś tylko wiedziała, co chcesz zrobić. Oto kilka pomysłów, które pomogą Ci  rozpocząć gotowanie.

1. Makaron – Ugotuj kilka opakowań makaronu i zamrażaj go. Zrób duży garnek z sosu pomidorowego lub sosu bolońskiego. Podziel na porcje i przechowuj w zamrażalniku, wyciągając tylko gotowe porcje, których potrzebujesz.

2. Dania jednogarnkowe- Wybierz fasolę czerwoną, czarną lub pinto. Dodaj kurczaka wysokobiałkowego, wołowinę lub mieszankę warzyw. Dodaj pomidory i przyprawy. Zrób to wszystko w jednym garnku.

3. Owsianka – Słodkie lub pikantne płatki owsiane to świetny sposób na wcześniejsze przyrządzanie śniadań. Albo dlaczego nie zjeść śniadania na kolację?

4. Burgery – Podziel wołowinę na porcje i włóż do zamrażarki. Przygotowuj sosy i przechowuj je w lodówce. Domowej roboty fast food jest o wiele bardziej odżywczy niż fast food nawet najbliżej Ciebie!

5. Curry – Ugotuj strączkowe i mięso z wyprzedzeniem i przechowuj w zamrażarce. Przygotuj swoje ulubione sosy curry na świeżo lub przechowuj  je w lodówce by tylko chwycić i odgotować wszystko razem.

6. Ryż – Bądź gotowy na wieczór stir-fry poprzez uprzednie przygotowanie ryżu. Porcje ryżu przechowuj w zamrażarce, a następnie podsmaż i podawaj  z ulubionymi warzywami i sosami inspirowanymi azjatyckimi smakami.

7. Zupa – Najlepsza kolacja w jednym garnku, którą zaczynasz w niedzielę i smakujesz przez cały tydzień. Zupa z kurczaka, zupa z klopsikami, zupa z kukurydzą – obudź swoją wyobraźnię, a Twoje resztki jedzeniowe będą Twoim przewodnikiem!

Bądź zorganizowany

Teraz, gdy Twoje posiłki lub składniki są wstępnie przygotowane, upewnij się, że utrzymujesz je świeże i zorganizowane. W ten sposób możesz po prostu wyjąć je prosto z lodówki lub zamrażarki, ogrzać lub rozmrozić i mieć zdrowe posiłki gotowe w mgnieniu oka!

1. Zainwestuj w najlepsze pojemniki – chcesz, aby były trwałe, nadawały się do ponownego użycia i wykonane z najwyższej jakości materiału. Chcesz, aby chroniły Twoje jedzenie i zachowywały świeżość. I byłoby wspaniale, by można było ich używać w kuchence mikrofalowej. Kolekcja Odyseja spełnia wszystkie te warunki.

2. Etykietuj je – Przechowuj produkty w lodówce i zamrażarce zorganizowane poprzez etykietowanie każdego pojemnika z tym, co jest w środku, datą ugotowania i wszelkimi instrukcjami dotyczącymi serwowania.

3. Sporządź listę – Sporządź listę tego, co znajduje się wewnątrz zamrażarki i lodówki. W ten sposób możesz zobaczyć na pierwszy rzut oka, co masz pod ręką. Ułatwia to organizowanie każdego posiłku, kiedy można po prostu sięgnąć i chwycić to, na co masz ochotę!

Add to reading list Print article
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień Zima 2021 / 2022
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption