Be a Hostess
Back

WSZYSTKO MA SWÓJ SEZON

Add to reading list

Jak najlepiej wykorzystać najświeższe owoce i warzywa.

Soczyste truskawki z bitą śmietaną na słoneczne, wiosenne śniadanie. Rozgrzewająca zupa dyniowa w chłodną zimową noc. Nasze ulubione owoce i warzywa możemy zdobyć niemal o każdej porze roku, ale jest coś wyjątkowego w cieszeniu się nimi gdy jest na nie sezon. Oto niektóre z najlepszych powodów, dla których jedzenie sezonowych owoców i warzyw jest zawsze dobrym pomysłem.

Oszczędzaj pieniądze, jedząc zdrowiej.

To prosty przykład podaży i popytu. Zakup owoców i warzyw, kiedy jest na nie sezon i jest ich dużo, to oszczędność. Lokalne produkty sezonowe to także oszczędność paliwa i kosztów przechowywania produktów, które wyrosły poza sezonem i poza miastem. Naturalnie dojrzałe produkty smakują lepiej. Owoce i warzywa wysyłane z innych krajów są często zbierane i pakowane na długo, zanim będą gotowe i dojrzewają w pudełku, a nie na winorośli lub gałęzi. Co więcej, często są spryskiwane substancjami chemicznymi, aby spowolnić proces dojrzewania.

Wspieraj lokalnych rolników.

Kupowanie produktów na miejscowym rynku lub nawet z własnego kraju pomaga wspierać lokalną gospodarkę i społeczność. I to nie znaczy, że musisz przyjąć mentalność „wszystko albo nic”. Wybierz tylko jedną lokalną

pozycję sezonową zamiast nielokalnej alternatywy.

Uzyskaj większą różnorodność swojej diety.

Zamiast jeść tylko to co zwykle, spróbuj każdego miesiąca wypróbować jeden nowy lokalnie uprawiany, sezonowy owoc lub warzywo. Badania pokazują, że większa różnorodność w wyborze żywności może pomóc w ograniczeniu wrażliwości na nią. Mieszanie jej pomaga również zwiększyć ilość składników odżywczych w diecie.

Bądź bardziej zsynchronizowany z naturą.

Dostrajanie się do tego, co jest w sezonie, pomaga generować świadomość tego, jak działa otaczający nas świat – to świetna lekcja dla dorosłych i dzieci. Aby pomóc Ci wiedzieć, co jest teraz w sezonie i przez cały rok, zapoznaj się z naszą przydatną listą na końcu artykułu.

Zainspiruj się w kuchni.

Zamiast gotować te same potrawy i powtarzać te same stare receptury, pozwól, by obfitość owoców i warzyw sezonowych zainspirowały Cię do dodania nowych dań do twojego repertuaru! Na przykład, używaj świeżych wiosennych produktów by stworzyć nasz Wegetariański Kuskus lub wypróbuj nasze Gazpacho.

Nie marnuj.

Teraz, gdy zainspirowaliśmy Cię do kupowania świeżych produktów, pomożemy Ci się tego trzymać! Pojemniki Tupperware Ventsmart mają regulowany otwór wentylacyjny i wyprofilowaną podstawę, które zapewniają, że  produkty uzyskują odpowiednią ilość cyrkulacji powietrza, aby utrzymać ich świeżość na dłużej. Dzięki pojemnikom Ventsmart zaoszczędzisz pieniądze i zmniejszysz marnotrawienie żywności, unikając sytuacji, w której wrażliwe warzywa i owoce zepsują się, zanim zdążysz je przygotować.

 

A jeśli kupisz więcej niż możesz teraz zjeść, wypróbuj nasze Pojemniki do Mrożenia. Są odporne na najzimniejsze obszary zamrażarki (do -20 stopni!) i utrzymują świeżość i najlepszy smak potraw! Twoja zamrażarka pozostanie idealnie czysta i zorganizowana. Pojemniki do Mrożenia Tupperware to brak ryzyka rozlania żywności w zamrażarce lub przeniesienia zapachów z jednej żywności do drugiej. Przestrzeń jest zoptymalizowana dzięki modułowości i możliwości układania pojemników jeden na drugim. I wisienka na torcie, mniej szronu na twoim jedzeniu. Szron jest spowodowany częstym otwieraniem zamrażarki i mieszaniem się powietrza zewnętrznego bezpośrednio w kontakcie z żywnością, powodując kondensację, która zamienia się w szron. Dzięki Pojemnikom do Mrożenia jedzenie jest chronione przed ciepłym przepływem powietrza podczas otwierania zamrażarki, a szron jest zminimalizowany.

Poniżej szybki przegląd tego, czego szukać miesiąc po miesiącu:

Kwiecień

Pory, rabarbar, szparagi, szpinak, szczypiorek

Maj

Kalafior, rukola, świeży groszek, rzodkiewka, kalarepa, rzodkiew, por, rabarbar, szparagi, szpinak, cebula dymka, brokuły, sałata lodowa, roszponka, sałata rzymska, cykoria, radicchio

Czerwiec

Truskawki, wiśnie, buraki, koper włoski, fasolka szparagowa, porzeczki, kalafior, fasola, brokuły, pory, rabarbar, szparagi, szpinak, cebula dymka, groszek, koper włoski, korniszony, kapusta pekińska, ziemniaki, kalarepa, rzodkiew, rabarbar, buraki, seler , kapusta, sałata lodowa, roszponka, sałata rzymska, cykoria, radicchio

Korzystaj z tak wielu korzyści płynących z jedzenia sezonowych produktów i pomóż tworzyć bardziej zrównoważony świat.

 

Źródło: National Geographic – Fruits and vegetables in season may vary from one region to another

Add to reading list Print article
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Wiosna Lato 2021
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption